Новините в София: Най-важното за деня 8 октомври, 2019 г.

Новини, вечер, обзор

Снимка: Елени Сидера

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 октомври 2019 г.

Йорданка Фандъкова: Не поемам ангажименти, които не мога да изпълня 

Благодаря ви за партньорството и диалога. За мен решаването на проблемите зависи от активния диалог, какъвто с вас винаги сме имали. Знаете, че никога не съм поемала ангажименти без ясна сметка за реалните възможности. Това заяви кметът на София и кандидат за четвърти мандат Йорданка Фандъкова на среща с КНСБ в сградата на синдиката. "Не поемам ангажименти, които не мога да изпълня. В следващият мандат трябва да работим за развитие на икономиката, защото градът заработи, завъртяхме колелото на икономиката. За 10 години удвоихме бюджета без да вдигаме данъци и такси. Това става с финансова дисциплина и работа", каза Фандъкова.

И 14 участник от групата за разпространение на наркотици остава зад решетките 

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение на 14 задържан участник в най-голямата у нас група за разпространение на наркотици. Предишните двама са с мерки за неотклонение „парична гаранция, съобщиха от Специализираната прокуратура.  Още на 7 август 2019 г. бяха задържани част от групата, общо 33 души, при съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Тогава бяха установени две оранжерии за канабис, едната бе открита в производствено хале. Иззети бяха и 100 килограма суха маса, подготвена за черния пазар.

Обърнати кофи "уредиха" с глоба фирмата за почистване в "Оборище" 

Фирмата за почистване в район Оборище в София се сдоби с глоба заради обрънати контейнери за боклук. Те получиха санкция от Столичен инспекторат, който следи за работата на всички фирми за почистване в столицата. Наложената санкция е заради обърнатите контейнери на ул. "Димитър Греков" от страната на парка "Заимов". В близост до кръстовището с ул. "Сър Стивън Рънсиман" са били събрани  и обърнати на една страна шест броя контейнери за битов отпадък.

Предупреждават английските фенове преди мача в София: Не бъдете идиоти 

Известните по цял свят английски футболни фенове получиха поредната порция предупреждение от медиите на Острова. Тя препоръчват на привържениците на националния отбор на Англия да се държат възпитано и да не излагат държавата си с вандалски прояви при мачовете на тима им в Чехия и София. Англичаните излизат срещу България на 14 октомври т. г. от 21.45 ч. на Националния стадион "Васил Левски" в София в евроквалификация. "Не бъдете идиоти!", предупреждават финовете си английски издания, пише topsport.bg, цитирайки вестник "Сън". "Не бъди идиот в чужбина" е заглавието на изданието.

Възстановиха чешмата в градината "Кристал" 

Една от емблематичните чешми на София-тази в градината "Кристал", е възстановена и отново е на старото си място. Работата по творбата бе поверена на „Марковстудио“, съобщи в социалната мрежа заместник-кметът на София Дончо Барбалов.    Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, обясниха специалистите, които работиха по реставрацията ѝ. Фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството на автора.

Нешка Робева търси име на новото си лудо шоу

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева търси помощ от почитателите си за името на спектакъла, който подготвя. Наричам го "лудото шоу", сподели Робева пред Столица.bg. Според нея задачата при подготовката на шоуто е трудна, да не каже непосилна, само за да не придизвиква съдбата. Турнето ще бъде в 10 града, в София то е на 11 декември в зала 1 на НДК.  Стартът е на 24 ноември в Благоевград, три дни по-късно на 27 в родния й град Русе, следва на 28 ноември в Габрово, на следващия ден във Велико Тръново, на 1 декември в Шумен, 2 декември във Варна, 3 декември в Бургас, 11 декември в столицата, 14 декември в Пловдив и последното представление е на 15 декември в Стара Загора.


Несъобразени строителни работи оставиха 4600 клиенти на ЧЕЗ в "Люлин" без ток 

4600 клиенти на ЧЕЗ в "Люлин" останаха за близо час без ток тази сутрин. Причината-несъобразени изкопни работи на строителна фирма. Скъсан бе кабел 20 kV, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, съобщиха от дружеството.    Само преди седмица при изкопни работи на строители бяха скъсани няколко кабела на дружеството, като услугата беше прекъсната в „Дружба“ 1, гара Искър и село Лозен.

Роми нападнаха и разпиляха контейнери на БЧК в "Дружба" 

Група роми нападнаха контейнерите за стари дрехи на БЧК до "Кауфланд" в "Дружба" и разпиляха част от съдържанието. За това свидетелстват снимки на живеещи в района в социалната мрежа.    Хората обясняват в интернет, че нарушителите първо грабят с торбите оставените артикули. После на около 20-30 метра почват да пробват това, което са взели. Каквото не им харесва направо е оставяно на земята.   Подобни прояви се наблюдават в повечето райони на столицата, където има контейнери за стари дрехи и обувки.  

Бебе на три месеца прието в столична болница със счупени ребра

Бебе на три месеца е прието в столична болница със счупени ребра, хематом на главата и други травми. То е в реанимация с опасност за живота. Сигнал до полицията подали лекарите, детето е докарано от майката, съобщават от ОДМВР- Перник.     Моментално са стартирали действия за установяване на причините, довели до тежкото състояние на бебенцето.    Започнато е досъдебно производство и действията по разследването продължават.


В три столични района ще се предават опасни отпадъци 

В три столични района - "Оборище", "Младост" и "Подуяне", от 10 до 12 октомври ще се проведе тридневна есенна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Мобилният събирателен пункт в "Оборище" ще бъде разположен от 8,30 до 14,30 ч. на 10 октомври на бул. "Янко Сакъзов", на входа на парка "Заимов" срещу ул. "Васил Априлов". В "Младост" пунктът може да се намери на 11 октомври в същия часови график в "Младост 4 ", на входа на парк "Сухото дере", от страната на ул. "Самара", блок 440. В район "Подуяне" събирателният пункт ще бъде също от 8,30 до 14,30 ч. на ул. "Плакалница" №51, пред районната администрация "Подуяне".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 27 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 27 март.  Кога ще има кръстовище на...

Прочети още keyboard_arrow_right