Новините в София: Най-важното за деня 8 януари 2021 г.

Новините в София за деня 8 януари 2021 година

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 януари 2021 г.

Арх. Здравков: Цялата подземна инфраструктура на пл. "Света Неделя" е за подмяна

Цялата подземна инфраструктура на площад "Света Неделя" е за цялостна подмяна. До края на март т. г., спечелилото международния архитектурен конкурс за реконструкция на пространството, италианско студио "Фуксас" трябва да приключи с инвестиционния проект, който да облече конкурсния в технически чертежи. Това каза главият архитект на София Здравко Здравков пред БНТ.

Зафир Зарков: Пътниците не бива да бъдат глобявани до пускането на тикет системата

Пътниците в градския транспорт в София не бива да бъдат глобявани, докато бъде задействана новата електронна система. Това заяви общинският съветник и зам.-председател на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС Замфир Зарков пред БНР.
Днес той, другият зам.-председател Калоян Паргов и председателят на комисията Карлос контрера коментираха пред БНР проблема с тикет системата и дали да се глобяват пътниците, след като шофьори и контрольори вече не продават билетчета.

Полиция и жандармерия пред 4 и 5 блок в "Дружба 1" (СНИМКИ)

Въоръжени и с черни маски полицаи нахлуха във вход "А" на бл. 4 в "Дружба 1". Полицейски бус има и пред блок 5. Блоковете са срещу голям хипермаркет.
Присъствието на маскираните полицаи създаде суматоха и паника. Двата блока се обитават от роми. Но имаше и доста сеирджии, които гадаеха за какво е полицейската операция.
Това е рутинна проверка на "Криминална полиция" , съобщиха пред Столица.bg от МВР.

Рокади на летище "София": Изпълнителният директор подаде молба за напускане

Рокади в ръководството на летище "София". Изпълнитeлният диpeĸтop Bлaдимиp Paпoнджиeв e пoдaл мoлбa зa нaпycĸaнe. Hoвинaтa пoтвъpдиxa oт cтoличнoтo лeтищe и Mиниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa пред цитирани от Есоnоmіс.bg. За напускането като мотиви са посочени "лични пpичини" и нe мoгaт дa бъдaт ĸoмeнтиpaни, ĸaзвaт oт тpaнcпopтнoтo вeдoмcтвo.
Bлaдимиp Paпoнджиeв щe пpoдължи дa изпълнявa длъжнocттa cи дo нaзнaчaвaнeтo нa нoв диpeĸтop. „Koгaтo бъдe избpaн нoв изпълнитeлeн диpeĸтop тoвa щe бъдe пyбличнo oбявeнo тaĸa, ĸaĸтo винaги ce e cлyчвaлo“, информират от Mиниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa.

Зам.-председателят на транспортна: Контрольорите да продават билети от 1,60 лв. в столичния градски транспорт

Задължително е контрольорите да продължат да продават билети от 1,60 в столичния градски транспорт, настоява общинският съветник и зам.-председателя на Комисията по транспорт и туризъм Колоян Паргов в интервю пред БНР.
Аргументът му е, че общественият транспорт има социални функции. А Столична община била длъжна да осигури равен достъп до обществен транспорт и най-вече правото на всеки да има възможност да закупи необходимия превозен документ, който той желае.
Според Паргов така ще се избегнат неприятни ситуации като тази, в която бяха поставени софиянци в началото на годината, да няма от къде да си купят билети. Както е известно шофьорите в градския транспорт спряха да продават билети ое през пролетта заради епидемията от коронавирус.

Скандал и стрелба с пистолет в заведение на "Симеоновско шосе"

В заведение на столичния бул. "Симеоновско шосе" мъж е стрелял с пистолет след скандал между две компании. Това съобщават от БНР.
Разпрата е станала късно снощи, след като в заведението са се събрали две компании и между тях избухнал скандал. Единият от участниците извадил законно притежаван пистолет и стрелял няколко пъти във въздуха. Живеещи в района край до заведението се обадили в полицията и подали сигнал за инцидента.
Днес екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи изясняват случая. Ще се проверява и дали заведението е работело и защо в него е имало събрани хора.

Премахват 80 гаражни клетки в Красна поляна

80 гаражни клетки в Красна поляна ще бъдат премахнати в столичния район „Красна поляна“.
От районната администрация обясниха, че от 18 януари ще се пристъпи към принудително премахване на незаконните строежи. Подлежащите на премахване гаражи ще бъдат своевременно маркирани най- късно до 12 януари.
Ползвателите на маркираните гаражни клетки трябва да ги освободят от движимо и недвижимо имущество, пожаро и взривоопасни материали и др. При наличие на ел. захранване, същото трябва да бъде прекъснато до 18 януари.

Намалиха срока на 3 месеца за вдигане на таралясници в София

До година в София могат да се разчистят старите автомобли, паркирани на общински площи, зелени пространства и публични пространства. Това става възможно след приетите промени на последната сесия на СОС през декември 2020 г. Корекцията бе одобрена заедно с приемането на зелена зона в столичните квартали "Яворов" и "Иван Вазов".
От Спаси София припомниха, че изоставените коли ще се премахват по-бързо и лесно. "Сроковете за премахване на изоставени автомобили от улиците, тротоарите и градинките вече са съкратени и вместо досегашните 27 месеца, процедурата ще отнема само шест", припомниха от гражданската организация. Новите срокове за премахване са в сила от днес след като бе обнародвана Наредбата за управление на отпадъците на МОСВ, каза Борис Бонев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right