Новините в София: Най-важното за деня 9 февруари 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 9 февруари 2023 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 9 февруари 2023 г.

Такси влезе в офис на мобилен оператор посред нощ

Инцидентът е станал около 1,30 часа през нощта. На мястото е имало екип на полиция, пожарна и линейка. Шофьорът на таксиметровия автомобил е откаран в болница с тежка фрактура на ръката, която почти е била откъсната, научи Столица.bg. За щастие, той е пътувал сам и в колата не е имало други пътници.

Отново сигнал за бомба на Летище София

Отново сигнал за бомбена заплаха затвори Летище София, съобщи Нова телевизия. Всички пътници са били евакуирани. Сигналът е бил подаден тази сутрин около 7,30 часа. В момента тече проверка дали наистина има поставено взривно устройство.

Фандъкова пред СОС: "Без колебания разпоредих налагането на най-голямата възможна глоба"

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи пред общинските съветници точна информация във връзка с всички действия, разпоредени лично от нея след първия сигнал за незаконна сеч. Ето какво каза в изказването си Йорданка Фандъкова: "На 1 февруари осъмнахме с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята „Мария Луиза“. Абсолютно незаконно, без позволение бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина. За мен това е брутално незачитане на правилата и престъпление срещу всички нас, които обичаме и искаме да бъде запазена Борисова градина. Всички знаем какви усилия и колко спорове сме имали, докато намерим най-добрият начин, по който ние, като собственици на по-голяма част от парка, да го поддържаме. Уточнявали сме вида на марка, мястото ѝ на поставяне, начина на информиране на гражданите, до най-малки детайли, така че да създадем доверие в работата на екипите, които поддържат парка.

Съсед застреля психолога Иван Владимиров-Нав

Известният психолог Иван Владимиров-Нав е бил застрелян от свой съсед, съобщи БНТ. По първоначална информация задържаният за убийството е бивш полицай. Инцидентът се е случил снощи малко след 22,30 часа в жилищна кооперация на ул. "Черковна" в столицата.

Оставиха в ареста шофьора от екшъна на столичното "Ломско шосе"

От градския съд заявиха, че обвиняемият е минал през пешеходна пътека без да пропусне пешеходците, поради което полицията е последвала обвиняемия. Беше подчертано, че органите на реда са използвали както светлинен, така и звуков сигнал за спиране на Софрониев, но именно поради това обвиняемият е увеличил скоростта. От съда посочиха още, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие. Обвинението напомни и, че обвиняемият се е заключил в автомобила си и е направил опит да се размени с пътничка в колата.

Камион на Титан изсипа тонове боклуци до детска градина в столичния Дружба 1 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Планина от битови отпадъци се изсипаха на уличката между детска градина и жилищните блокове 10 и 11 в столичния квартал Дружба 1, видя Столица.bg. Камарата изпадна от камион на Титан, който трябваше да изхвърли контейнер, а вместо това зарина жилищния квартал с боклуци и го "ароматизира". "Повреди се, отвори се капакът и изпаднаха", каза шофьорът на титановия камион, на който му се плачеше от гледката. Човекът беше безпомощен и се опитваше с крак да спре падащите отпадъци. Боклукът падаше като лавина от камиона и се разпръскваше. Вторият служител на Титан правеше отчаяни опити да спре отпадъците, но "ароматът" нямаше как и бързо се разнесе.

Газова бомба гръмна в Националната галерия в София

Пострадали са три картини от колекцията от ХХ век. Понеже в галерия пожар не се гаси с вода, се съхраняват бидони с инертни газове. Един от тези съдове е дал фира и се е случил инцидентът. Паднали са картини, като три са пострадали. Увреден е също и таванът на помещението. Министерството на културата назначи спешна проверка, която трябва да направи Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ със съдействието на представители на „Противопожарна безопасност“.

Пратеникът на Парк "Мария Луиза" АД хъка и мъка пред СОС за поголовната сеч

Той твърди, че дружеството "Парк Мария Луиза" АД все още не е получило протокола от проверката и затова "не можем да смятаме, че е така". Тодоров се оправда, че за първи път се сечат дървета, не познавали процедурата и затова не са уведомили районната администрациа на "Средец" 48 часа преди сечта, както е по наредба. Фирмата изпълнител така спазила нормативната база, че вместо 11 дървета - саморасляци, за които имали разрешение, бяха отсечени близо 30 дървета на 2 декара площ.

В столичната болница Лозенец трансплантираха бъбрек на 31-годишен от майка му

Майка спаси 31-годишният си син като му даде бъбрек. Трансплантацията от жив донор бе извършена в столичната болница "Лозенец", бивша правителствена, на 26 януари т. г. Трансплантацията, първа за тази година, е извършена от  екип начело д-р Борил Петров, началник на Клиниката по урология и  д-р Катина Стойчева (уролог), д-р Васил Козаров (кардиохирург) и д-р Огнян Шаламанов (анестезиолог).

Сесията на Столичния общински съвет започна с минута мълчание

С минута мълчание в памет на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия започна днешната сесия на Столичния общински съвет, видя Столица.bg. Потвърдените жертви от бедствието достигнаха 15 000. Съветниците приеха декларация във връзка с бедствието, която получи подкрепата на всички групи в СОС. Съветниците призовават и да се даде заслуженото уважение на аварийните екипи на Столична община, който бяха сред първите отзовали се в помощ на пострадалите. Екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община замина още в понеделник на мястото на разрушенията. Те бяха първият екип от европейска държава, пристигнал в помощ на пострадалите от разрушителните земетресения.  Пред сградата на Столична община на Московска 33 в столицата преди началото на сесията на СОС имаше протест срещу незаконната сеч в Борисовата градина, която беше извършена миналата седмица. Десетки граждани се бяха събрали, за да изразят възмущението си. Сесията продължава с излушване на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков и на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с незаконните действия на собствениците на къпалнята "Мария Луиза".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 23 април 2024 г....

Времето на 23 април 2024 г.: Над столицата ще е облачно и хладно, съобщават от НИМХ. За столицата е обявен жълт код за ...

Прочети още keyboard_arrow_right