Новините в София: Най-важното за деня 9 октомври, 2019 г.

новини, информация, акценти

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 9 октомври 2019 г.

Мишка спринтира в МОЛ България (ВИДЕО) 

Мишка спринтира в столичния МОЛ България на ул. Тодор Каблешков и бул. България. Гризачът излиза от отводнителна шахта и бързо, бързо се шмугва към вътрешността на сградата. Видеото с мишлето бе публикувано в социалната мрежа и събра доста негативни коментари. Както е известно в сградата има доста заведения за бързо хранене. Кога и какви мерки са предприети срещу гризачи не е ясно.

Фандъкова: Обновяваме минералните бани на София, Княжевският лифт ще бъде възстановен 

„Догодина ще завършим реставрацията на минералната баня в Банкя и започваме възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Защитих те да бъдат предоставени на общината, за да можем да се погрижим за тях, тъй като това са знакови сгради, които се рушаха“, това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова на среща с Националния борд по туризъм.

България - Англия затваря улиците около "Васил Левски" 

Футболната среща от евроквалификациите България - Англия на 14 октомври ще промени временно организацията на движение и паркиране около стадион "Васил Левски", съобщиха от Столична община. Всички шофьори трябва да се съобразят със затварянето, за да не са изненадани и да не попадат в задръствания, още повече, че забраните са в час пик.

Причината за инцидента на автогара "Сердика" е прилошаване на шофьора

На шофьорът на автобуса, който се вряза в чакалнята на столичната автогара "Сердика" му е прилошало. Това е и причината за инцидента. За щастие няма пострадали хора, както в чакалнята, така и в автобуса. Рейсът е пристигнал в София от Мирандела, Португалия. Зад волана на автобуса е била жена. Автобусът, пристигайки на автогарата влезе в чакалнатя през прозорците. Инцидентът е станал между 12.30 и 13.00 ч. Рейсът е спрял на милиметри от седалките в салона за чакащи, но по това време там не е имало хора. На и от автогара "Сердика" пристигат и заминават автобуси за чужбина.

Столична община подписа договор за 217 млн. лв. за екотраспорт (СНИМКИ) 

Столична община и МОСВ подписаха договори за финансиране на европроекти на обща стойност 217 млн. лв. за закупуването на превозни средства в Столичния градски транспорт. В Екоминистерството днес бяха подписани контракти за три транспортни проекта по Оперативна програма "Околна среда". Договорите бяха подписани от министъра Нено Димов, а от името на Столична община - зам.-кметът Ирина Савина и изпълнителните директори на "Столичен Електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и на "Столичен автотранспорт" ЕАД Слав Монов. На събитието присъства и зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов.

Приеха по спешност Стефан Данаилов във Военна болница 

Стефан Данаилов е приет по спешност във Военна болница днес, съобщи Нова телевизия. Актьорът е в интензивно отделение, тъй като състоянието му е налага незабавни интервенции. По първоначална информация той е имал затруднено дишане, тъй като събирал вода в белите дробове и се налагало да му се направи пункция.

Нови навеси на спирките ще пазят жителите на Банкя 

Започна възстановяването на навесите на шест спирки в Банкя. През идващите зимни дни те подслоняват пътуващите във ветровитите и дъждовни дни. Вече запонаха ремонтните дейности на спирка „Венера” по линията на автобус № 47, ул. „Странджа”, „Стопанство Михайлово”, „ ул. „Алеко Константинов”, ул. „Даме Груев” по линията на автобус № 48 и спирка „Ул. „Царибродска” по линията на автобус № 49.

Приключи процедурата за изпълнител на ремонта на парк Езерото в Дружба 

Приключила е процедурата за избор на изпълнител на ремонта на парк Езерото в Дружба 1, научи Столица.bg. За зеленото пространство са предвидени 1,2 млн. лв. за първия етап на цялостната реконструкция. Все още не е ясно кога точно ще започнат строителните дейности, не се знае дали ще има обжалване на процедурата по избор на изпълнител. Проектът предвижда да се направят амфитеатрални пейки с изглед към езерото. Ще се използва есествения наклон, който е от страната на понтона, откъм бул. Кръстю Пастухов. Първият етап на реконструкцията предвижда и такава зона за публични мероприятия, както и нови детски площадки. Засега за малчуганите има само в близост до читалището.

Поставиха шкаф с книги в Южния парк, отваря се с карта та

Нова иницатива в Южния парк зарадва столичани. Там вече има поставен шкаф с книги за почитателите на четенето. Шкафът е заключен и се отваря с карта. Посетителите са доволни, тъй като случайни хора няма да взимат книги, а в същото време и ще са на сухо. Така всеки с карта може да отвори да вземе, да чете и след това да върне книгата. Услугата е напълно безплатна. Явно инициативата на Столична библиотека "Зелена библиотека" в софийските паркове и градини вече се надгражда.

Прибраха двама за наркотици в "Слатина"

Двама мъже са задържани за продажба на наркотици. На пазара в "Слатина" в момента на покупко- продажба на дрогата  полицаите са прибрали 47-годишен мъж, съобщават от МВР.   След оглед и претърсване в апартамента, обитаван от него, са намерени много пликчета и сгъвки с растителна маса и прахообразно вещество. На същия адрес са открити и две жени, на 23 и 63 години, и 28-годишен мъж. При задържането им те са опитали да изхвърлят кутия и плик с наркотични вещества. Четиримата са задържани с полицейска мярка до 24 часа в Първо РУ. По случая е образувано досъдебно производство.

Ескейп стая по улиците на София. Какво представлява "Тъмния прокобник"? 

Ескейп стаите са великолепен начин за прекарване на свободното време с приятели. Тествате на един път интелекта и интуицията си. В София те са вече над 100 вида-главоблъсканици, игри със сюжети, филми на ужасите, логически капани. От съвсем скоро обаче има и още един вариант- т-нар. градски питанки/куестове/. За него разказват в репортаж от Bulgaria On AIR.     Става дума за "Тъмния прокобник", която е създадена от Драгомир Вецев. Принципът е следният: Могат да участват отбори от по четири човека. Загадките изграждат една цяла история и са  общо 20. Правилният отговор на всяка питанка води към следващата. Теренът, на който се прави играта, са улиците на София. 

Трасето на софийския маратон минава през целия център 

Традиционният Wizz Air София маратон, насрочен за 13 октомври, ще затвори целия център, съобщават организаторите. Новото трасе се подготвя и изчислява повече от година, като преминава през месеци обсъждане. Сертификатът бе получен след инспекцията на представителя на ИААФ Жан Мари Грао, който през май измери и одобри предложеното от организаторите трасе. От тази година старт-финалът ще е на пл. Александър Батенберг, пред Националната художествена галерия. Оттам то се вие между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по улиците "Гурко" и "Раковски" до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. "Левски" и бул. "Дондуков" през моста Чавдар по бул. "Владимир Вазов" и после по обратния път до пл. Александър Батенберг. За толерантност и разбиране апелират към гражданите организаторите.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 27 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 27 март.  Кога ще има кръстовище на...

Прочети още keyboard_arrow_right