Времето и предстоящите събития на 24 май 2019 г. в София

сутрешен обзор на събитията

Снимка: Столица.bg

Времето на 24 май
На някои места ще има превалявания и гръмотевици, ще има купеста и купесто- дъждовна облачност. Има условия и за появата на градушки. Максималните температури ще са между 19 и 24 градуса, съобщава prognozata.bg

Предстоящи събития за 24 май

10.00 часа Тържественият молебен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде възглавен от Българския патриарх Неофит.

10.00 часа Изложбата „Мечът на хан Кубрат“ в Балната зала на Двореца - Националната галерия ще бъде официално открита от министъра на културата Боил Банов. Участие в церемонията ще вземе и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

10.00 часа Документалните изложби „България в Европа, Европа в България“ със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев и „Събуждащият книгите“ с редки издания на книги ще бъдат представени в Столичната библиотека.

10.00 часа Диктовка на открито, организирана по случай 24 май от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на Българската академия на науките, ще се проведе пред парка „Княжевска градина“ срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

10.00 часа В двора на Националната художествена академия по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се съберат преподаватели, студенти и служители в Академията. От 10.30 часа те ще поднесат на цветя на паметника на „Св. Пимен Зографски“, паметната плоча на Константин Величков и пред паметника „Св. Св. Кирил и Методий“ и ще вземат участие в празничното шествие. От 12.00 часа в галерия „Академия“ ще започне празничен концерт на Академичен хор „Света Параскева“ към НХА с диригент Галина Луканова по повод 24 май.

10.00 часа Нетрадиционна миниатюрна изложба-базар под надслов „Стопан – Съвременна художествена подвързия в две колекции“ ще бъде представена в Регионалния исторически музей.

10.30 часа Форум на "Летящите учители" започва на улица "Орлово гнездо" 6 в столицата. Кооперативна Академия отваря врати за среща с героите на децата. С тези, които са посветили дните си, за да вдъхновяват и обогатяват поколенията след тях, с тези, които не само разказват, но и изживяват приказки заедно с децата. С тези, които размахват четка и не се притесняват, че ще се изцапат с боя.

10.30 часа Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова ще се присъединят пред сградата на президентската институция към тържественото шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

10.30 часа Участие в празничното шествие от Археологическия музей до паметника „Св. св. Кирил Методий“ пред Националната библиотека „Св. св. Кирил Методий“ ще вземат лидерът на БСП Корнелия Нинова и кандидатите за евродепутати Цветелина Пенкова, Иво Христов, Деница Златева, проф. Румен Гечев, Димитър Данчев, проф. Мариела Модева и Крум Дончев. Там те ще вземат участие в официална церемония при по 24-ти май. От 11.30 часа те ще посетят изложбата „Гласът на словото", посветена на 1150 години от успението на Св. Кирил в Националната библиотека.

11.00 часа Пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се състои тържествен водосвет. След което президентът Румен Радев и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле ще отправят приветствия към гражданите и ще поднесат цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

11.40 часа Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще посетят изложбата „Гласът на словото“ в Националната библиотека, посветена на 1150 години от успението на Свети Константин-Кирил Философ. От 14.40 часа Румен Радев и Одри Азуле ще посетят Националния исторически музей в София.

11.45 часа Академично тържество по повод Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост ще се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В него участие ще вземат президентът Румен Радев, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле и вицепрезидентът Илияна Йотова.

12.00 часа Детски празничен концерт за Деня на Българската просвета и на славянската писменост ще започне пред Народен театър „Иван Вазов”.

12.00 часа Годишен концерт на Детския филхармоничен хор започва в Зала "България"

12.00 часа Специални литературни маршрути, водени от известни български писатели, които са организирани от фондация „Прочети София“ с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община, започват в столицата. В 12.00 часа разходката ще започне от площад „Журналист“ и ще бъде водена от Миглена Николчина.

13.00 часа Литературна разходка, организирана от „читАлнЯта“, стартира пред павилиона им в Градската градина.

14.00 часа Десислава Иванчева-независимият кандидат за представител в Европейския парламент кани кандидатите за представители в ЕП на импровизиран диспут пред централния вход на НДК по ключови теми от национална значимост.

17.00 часа Празник на буквите започва на лятната сцена на НДК.

18.00 часа Тазгодишното литературно четене в Националната библиотека по повод Деня на славянската писменост и култура 24 Май ще има специален гост-известният американски поет (Малкия Джон).

18.30 часа Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Националния исторически музей.

Още интересни събития от днешния ден може да видите - ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right