Кметството на софийското с. Равно поле пусна соларна централа за собствено потребление

-

Снимка: Община Елин Пелин

Кметството на село Равно поле в община Елин Пелин изгради и пусна в експлоатация соларна централа за собствено потребление, съобщиха от общинската администрация.

Централата ще покрива енергийните нужди на сградата, а проекта е част от стратегията на общината за подобряване на енергийната ефективност. Соларната централа, всички материали, както и изграждането на централата са дарение.

„Една от добрите практики в Европа е да се инсталират соларни централи на покривните площи на обектите на общинските сгради. По този начин те спестяват от разходите си за електроенергия и могат да насочат бюджети към други важни дейности. Изградихме соларна централа като дарение на Община Елин Пелин и насърчаваме и другите общини да вземат пример за тази добра практика, за да се постигне устойчивост по отношение на задоволяването на енергийните нужди“, коментират от компанията-дарител.

Слънчевата енергия може да помогне на кметствата да спестят средства от сметките си за електроенергия, като произвеждат енергия от възобновяем източник. Тя е чист и възобновяем източник на енергия, който не произвежда вредни емисии, като по този начин кметствата могат да намалят въглеродния си отпечатък и да допринесат за по-устойчиво бъдеще.

„Община Елин Пелин работи в тясно сътрудничество с лидерите в сектора, които налагат правилата за професионализма в бранша. ВЕИ инсталацията ще допринесе за намаляването на енергийните разходи на обществените сгради и по този начин ще бъде освободен ресурс за други полезни за обществеността и гражданите дейности.“ - сподели кметът на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов.

Този тип добра практика би могла да даде добър пример и да привлече инвестиции на територията на общината, което от своя страна ще доведе и до увеличаването на работните места и по-доброто икономическо развитие в областта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мъж пострада при пожар в с. Храбърско...

Голям пожар избухна в бившия стопански двор на с. Храбърско. Пламъците са обхванали взривоопасни материали, съобщават от...

Прочети още keyboard_arrow_right