Мобилна станция следи чистотата на въздуха в Костинброд

Мобилна станция следи чистотата на въздуха в Костинброд

Снимка: Община Костинброд

Данните от изминалата седмица показват отлично качество на въздуха

Мобилна станция, монтирана в близост до  Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет следи чистотата на въздуха в община Костинброд, съобщиха от местната власт. Тази есен са поставени четири мобилни станции в България, една от които се намира на територията на община Костинброд.

Заради многобройни сигнали и спекулации от жителите на община Костинброд, Общинска администрация, съвместно с мобилния оператор „А1 България“ ЕАД бе монтирана мобилна автоматична станция за измерване на въздуха.

Телекомът успешно интегрира система за измерване на качеството на атмосферния въздух за нуждите на общината. Мястото е избрано, тъй като в близост има големи инфраструктурни обекта, за които общината поучава оплаквания за замърсяване. Станцията измерва фини прахови частици PM2,5 и PM10 (µm), температурата, влажността на въздуха и атмосферното налягане.

Данните от изминалата седмица показват зелен индикатор – „отличен“, а през тази седмица се наблюдава лек спад и преминаване в жълт индикатор – „добър“. Предстои през следващата седмица мобилната станция да бъде преместена и монтирана на площад „Иван Вазов“, град Костинброд.


Станцията е тестова, като „А1 България“ ЕАД я монтират и демонтират, и снабдяват с интернет.


Предвижда се мобилни станции да бъдат закупени и монтирани в града и селата през следващата година. Гражданите ще имат достъп до измерванията като ще се проверяват данните за въздуха от линк, качен на официалния сайт на община Костинброд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге...

Правителството отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Свог...

Прочети още keyboard_arrow_right