Община Костинброд започна изграждане на компостираща инсталация за 10.8 млн. лв.

Община Костинброз започна изграждане на компостираща инсталация за 10.8 млн

Снимка: Община Костинброд

От новите технологии ще се възползват и общини Божурище, Годеч, Драгоман, Сливница и Своге, партньори по проекта

Започна строителството на изграждане на компостираща инсталация и за предварително третиране на битови отпадъци на територията на община Костинброд. В края на миналата седмица традиционната първа копка за начало на проекта направи кметът Трайко Младенов, а водосвет бе отслужен от отец Николай, съобщиха от общината.

Проектът се финансира с европейски средства - 10.8 млн. лв., по оперативна програма, а бенефициенти са, освен община Костинброд - водеща, Божурище, Годеч, Драгоман, Сливница и Своге - партньори.

Много скоро тези общини ще решат сериозния си проблем с третирането на отпадъци, тъй като инсталацията е предварително третиране на смесено събран битов отпадък и компостираща инсталация за биоразградими отпадъци. Заводът за боклук е в землището на с. Богьовци, община Костинброд.

Модерната технология ще обслужва всички общини от РСУО Костинброд - Костинброд, Божурище, Годеч, Сливница, Драгоман и Своге. омпостиращата инсталация за преработка на разделно събран зелен отпадък ще обслужва само общините Костинброд, Божурище и Годеч.

Общата стойност за изграждане на двата обекта в община Костинброд е в размер на 10 817 300 лв. без ДДС, като същите трябва да бъдат завършен в рамките на 2023 г., съобщиха от община Костинброд.

Обща стойност на проекта: 18 946 706,60 лв
- Размер на финансовия принос на програмата и национално финансиране: 12 058 299,00 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 2 127 935,15 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Р. България;
- 1 634 256,73 лв. собствен принос на бенефициента по проекта
- 3 126 215,72 лв. разходи за възстановим ДДС по проекта
- Начална и крайна дата на проекта: 07.01.2019 – 07.12.2023г.

"Надявам се през септември инсталациите да са готови и да ги въведем в експлоатация. Този проект е много важен за региона и в частност за община Костинброд, защото е в полза единствено и само за гражданите. От една страна да живеем в по-екологично, чисти градове и села, и второто е да не се повишават таксите за смет", каза кметът на Костинброд Трайко Младенов.

Новото съоръжение ще преработва всички зелени и биоразградими отпадъци - събрана шума и зелена маса от косенето на тревните площи в общината, орязани клони и храсти, остатъци от насаждения в частни градини, включително негодни за консумация плодове и зеленчуци, изхвърлени от търговски обекти и заведения за хранене.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Община Елин Пелин ще отбележи Деня на Ботев с тържествена заря-пр......

В българския национален календар има ден, когато коленичим, за да отдадем почит и благодарност към всеки, който е пролял...

Прочети още keyboard_arrow_right