Правят STEM център за 300 000 лв. в СУ "Д-р Петър Берон" в Костинброд

Правят STEM център за 300 000 лв. в СУ "Д-р Петър Берон" в Костинброд

Снимка: Столица.bg

В центъра на града започва строеж на нова детска градина, похвали се пред министъра на образованието кметът Трайко Младенов

STEM център за природни науки, изследвания и иновации ще се изгради в СУ „Д-р Петър Берон“ в Костинброд. Проектът, на стойност 300 000 лв., се финансира от  Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, съобщиха от община Костинброд.

Днес на посещение в училището беше и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с кмета на общината Трайко Младенов и началник на Регионално управление на образованието - София област Росица Иванова и политици.

Основната цел на проекта е изграждане на училищен STEM Център, който предоставя съвременна образователна среда в сферата на природните науки, технологиите и иновациите и повишава интереса на учениците към технологичния сектор, инженерството и предизвикателствата на новите професии, базирани на високи технологии и дигитална индустрия.

STEM центърът представлява модерен комплекс от зони и обединява Интерактивен кабинет по природни науки и математика, оборудван със станция за виртуална реалност, Зона за симулации и експерименти и специално пространство за отдих и социални контакти.
Всички зони разполагат с високотехнологично модерно оборудване, включващо: интерактивен дисплей, станции за виртуална и добавена реалност със стереоскопичната технология, както и със специфично учебно лабораторно оборудване, необходимо за провеждането на експерименти и опити.
В иновативната зона ще се работи с нови мултидисциплинарни уроци, насочени към развитие на уменията на XXI век - креативност, техническа и дигитална грамотност, критично и иновативно мислене. Учебната програма е базирана на приложно образование, максимално близко до реалните потребности на индустрията и бизнеса в сферата на нанотехнологиите, 3D и телемедицината, фармацията и генното инженерство и екологично чистите технологии.

Успешната реализация на проекта ще доведе до въвеждане на учениците в нова учебна среда, насърчаваща културата за иновации, технологичното мислене и мотивацията за развитие на нови умения, насочени към професиите на бъдещето - Теле-хирург, Нано-инженер, Аерокосмически навигатор. Това е от ключово значение за община Костинброд и затвърждаването на региона като една от високотехнологичните индустриални зони в страната.

Министър Вълчев беше запознат и с друг важен проект за СУ ”Д-р Петър Берон”. В двора на училището започва цялостна реконструкция. Ще бъдат изградени нови спортни игрища, ремонт на скатен покрив и нова ограда на най-голямото училище в община Костинброд. Кметът на община Костинброд показа на място и проектът за нова детска градина, която ще бъде изградена в центъра на града.

След одобрен проект от МОН през тази година започва реализирането на Проект "Изграждане, пристрояване и реконструкция на детски градини и училища 2020 - 2022". Община Костинброд продължава да реализира успешно проекти в образователната сфера.

За по-малко от 10 години се реализираха енергийна ефективност в СУ “Д-р Петър Берон”, ДГ ”Пролет”, ОУ”Отец Паисий”, с. Петърч. През 2019 се завърши проект “Подобряване качеството на образователната среда и инфраструктура в ПГВМСС “Св. Георги Победоносец” и се откри изцяло ремонтираната начална сграда на Второ ОУ “Васил Левски”, кв. Маслово.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 94 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 84 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 248 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 515 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задържаха 42-годишен от Долна баня заради агресия в детска градин......

За 24 часа е задържан от полицията на Костенец мъж на 42 години заради агресия към персонала на детска градина в Долна б...

Прочети още keyboard_arrow_right