Родителите на 15-годишното момче, отровено от райски газ и алкохол в Правец: Тази вечер няма подаден сигнал до 112

Родителите на 15-годишното момче, отровено от райски газ и алкохол в Правец

Кадър: Нова телевизия

Плаши ме липсата на човешко отношение. Докато ние разговораме с управителя и полицаи пред заведението, друго дете повръщаше, разказа майката Елица Йорданова

Сигнал до спешния телефон 112 не е подаван в нощта, в която 15-годишно момче изпадна в критично състояние след смесване на алкохол и райски газ в дискотека в Правец. това съобщи майката на Макс - Елица Йорданова пред Лора Крумова в Нова телевизия.

Родителите на тийнейджъра разказаха за драматичната нощ, в която жена от Спешното в града вдига телефона на сина им и казва, "елате бързо, детето ви е в тежко състояние". Момчето вече е добре физически, възстановява се, но тепърва ще трябва отново да разказва на родителите си какво точно се е случило в нощта на 28 юли т. г.

"Шокирани сме, защото се интересуваме от училището и от спорта, с който се занимава сина ни и извънкласните му дейности. Не е проблемно дете и е фанатично насочен към баскетбола затова и сме шокирани", каза бащата.

"Имаме близки, приятелски отношения с него. Запозната съм какво се случва в личния му живот и в училище. Той посещава българско и холандско училище. Винаги е душата компанията, общувам и с учителите му и те също много го харесват, и нищо не ми е дало повод да мисля, че това може да случи, но ето, че това може да се случи на всеки", каза майката Елица.

Тя е изненадана, че толкова късно се случва забраната за продажбата на райския газ, даже и в Нидерландия където живеят. "В нидерландия, в близо 100 общини, докато чакат да се реши проблемът на държавно ниво въведоха тази забрана на местно ниво", коментира майката.

Родителите имат 3 деца и идват в Правец през ваканцията. Те са раждани на други места в Бългаия, но в Правец живеят от 12 - 13 години. Пострадалото дете е Макс на 15 г., имат и момиченцето е на 10 г., а най-големият им син е на 26 г. Баткото на Макс също бил шокиран от случилото се, защото и той  еспортист, не е употребявал наркотици и дори не пуши.

Майката на отровеното с райски газ и алкохол момче във ФБ: Защо в дискотеката се продава алкохол на малолетни лица

Макс е излязъл на разходка и решил да посети тази дискотека, защото в Нидерландия няма достъп  и не е виждал такива заведение. "Полюбопитствал е и влязъл с друг пирятел. На масата е имало водка, продавали са се балони с райски газ. Още не мога да разбера как е решил изведнъж да пробва всичко", разказа Елица Йорданова.

В семейството по-строгият родител е майката, тя повече говори с децата, твърди, че е по-близка и ги позднава по-добре.

"С Макс винаги сме имали уговорки за вдигане на телефон и спазване на часа, и 5 минути също е закъснение. Започвам да зъвня и в 1.05 часа ми писа, че се прибира. Аз изтълкувах, че се движи към вкъщи. Като спря да реагира решихме да го търсим. Баща му настоятелно звъни и чува женски глас. Жената от спешното казва, че е детето е в критично състояние", спомня си ужасната нощ Елица.

Момчето е с кръвно 80/60 и в безпомощно състояние.

"Изключително съм благодарна на дежурните, дълбоко им благодаря. Това, което ме шокира е липсата на човешки елемент. След като отмина първоначалния шок, реших да отида до дискотеката да проверя какво се е случило и да разговарям с полицаите, които са го видяли. Тази вечер няма позвъняване на спешния тел. 112 от никъде и то никого. Вижадйки едно дете в такова състояние, най-логичното е и всеки човек - управител, полицай, друго дете, да звънне на 112", коментира майката на 15-годишният тийнеджър.

Родителите имат обещанието на управителя на дискотека - синът на кмета Румен Гунински, да получат записите от видеокамерите, но все още не са.

Майката разказа, че полицейските служители са го видяли сина й, но протокола да го закарат те е друг и след като има деца, те са го завели в медицинския пункт.

В спешна помощ казват на родителите, че критичното състояние на сина им е от комбинацията на райски газ и алкохол и после това е потвърдено и от лекарите в токсикологията на "Пирогов". Пред майка си ибаща си Макс разказал, че 4 пъти си е сипал водка и докато е пил само алкохол всичко си спомня. "И след като е опитал от балона, не знаем колко пъти, оттам нататък нищо не помни", разказаха родителите.

Когато Елица отива в заведението същата нощ, вижда още две деца. "За второто разбрах после - това е другото момче, което е било със сина ни в дискотеката. На следващия ден, докато си разхождахме кучето срещнахме това момче и то разказваше точно идентична случка на случилото се със сина ми. Исках да говоря с управителя същато вечер. Първоначално той подходи агресивно към нас, но това не ме притеснява, аз съм на 46 години и съм видала какво ли не. Липсата на човешки елемент ме притеснява. Дойдоха и полицаите. Навън сме и се разправяме, и в този момент едно момче лежеше на пейката и повръщаше. Помолих ги да погледнат него и им казах: мойто дете е в спешното. Момчето се опита да се изправи и каза: Аз повръщам, защото съм си ударил главата! Но то изглеждаше в почти същото състояние, в което беше и моето", разказа Елица Йорданова.

Според съпруга й огромната грешка е, че нямат място деца под 18 години, такъв голям брой на такова място като дискотеката в Правец. той е категоричен, че всички хора в града знаят какво се случва, но мълчат. "Казват ни браво и гледат в земята. И това не е само в Правец така4, коментира бащата на 15-годишния Макс.

Радвам се, че както ни подкрепят и такива които са против нас за едйстивята които сме предпирели или непредпирели. Хората ги е страх казват да браво и гледат в земята и цялото населено място, то не е само Правец.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

comment 1
31.07.2022 22:03
Смилена Коренфелд-Костова
Много неграмотно написана статия! Нямате ли редактор да редактира поне правописните грешки?
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Хванаха непълнолетен от Етрополе - крал коли, карал ги а след тов......

Непълнолетен младеж от Етрополе е обвинен за противозаконно отнемане на автомобили, съобщават от Областната дирекция на ...

Прочети още keyboard_arrow_right