Софийското село Лозен против биотехнологичната компания за мухи

Софийското село Лозен против биотехнологичната компания за мухи

БНР

Необичайно производство за родната индустрия предизвика протест

Необичайно производство за родната индустрия предизвика протест в софийското село Лозен. Местното сдружение „Развитие за Лозен“ се обяви против разкриването на биотехнологична компания за мухи, в която да се произвежда протеиново брашно за храна за животни, масло от ларви за фармацията и козметиката и почвени подобрители.

Производството на алтернативен протеин – този от черната муха войник, в България е единственото по рода си в Източна Европа и едно от десетте в цял свят. То предлага решение на проблема, свързан с намаляването на животинския протеин в световен мащаб заради свръхлова на риба и обезлесяването, причинено от производството на соя.

Жителите на село Лозен обаче се обявиха против фабриката заради нейната близост до населеното място, като излязоха на протест. Организаторът на протестите Росен Маринов от сдружение „Развитие за Лозен“ определи като неуместно разкриването на подобен производствен процес в селото заради честото спиране на тока и липсата на канализация, съобщава БНР.

Недоволството в село Лозен предизвика широк обществен интерес. В писмо до медиите фирмата за насекоми обясни, че тяхното производство в село Лозен все още не е започнало, миризми няма, а продукцията им няма нищо общо с екарисажните съоръжения и при нея не остават никакви отпадъци.

Камен Василев, директор индустриализация от фирмата за мухи, твърди, че разстоянието от фермата за мухи до най-близките къщи е голямо. Той е категоричен, че от фирмата са взели всички необходими мерки за ограничаване на миризмите и предотвратяване на излизането на мухи от помещенията на производство.

Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, коментира, че фирмата за мухи има положителен екологичен ефект заради ниския си въглероден отпечатък, но тя е трябвало да информира жителите на Лозен по-рано за своя производствен процес.

Според еколога Тома Белев основният проблем, водещ до напрежението между двете страни, е липсата на законова регулация по отношение измерване на миризмите в България.

По думите на росен Маринов българските институции са заобиколили някои от процедурите по разрешаване на дейността на фирмата за мухи.

 От Сдружение „Развитие за Лозен“ своевременно сезираха екоминистерството и омбудсмана. Казусът предизвика институционален отзвук. Екоминистърът Асен Личев уведоми с писмо омбудсмана, че е възобновена процедурата за дейността на фермата за насекоми. В писмото пише, че уведомлението за инвестиционно предложение от фирмата е внесено в Регионалната екоинспекция - София през месец юни тази година. През септември РИОСВ - София се произнася с писмо, че заявеното производство не подлежи на регламентираните процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Иззеха голямо количество фалшиви маркови стоки от магазин в Самок......

Голямо количество фалшиви маркови стоки са били иззети от магазин в Самоков, съобщават от полицията. Това е станало при ...

Прочети още keyboard_arrow_right