4 софийски ВУЗ-а може да намалят месечния наем на студентите

4 софийски ВУЗ-а може да намалят месечния наем на студентите

Снимка: Столица.bg

Без отговор остава искането на студенти за намаляване на семестриалните такси

Четири софийска висши училища, от 7 в страната, има вероятност да намалят месечния наем на студентите за ползване на студентско общежитие. УАСГ, НСА, УНСС, ТУ- София към момента са взели предвид препоръките за намаляване на наемите, каза пред БНТ Лидия Даскалова от Национално представителство на Студентските съвети.

Организацията, защитаваща интересите на кандидат висшитите представи искането за двойно да се намалят месечните наеми за общежитие на образователиня министър Красимир Вълчев и ректорите на ВУЗ-овете.

"Искането не е прецедент, през март първата вълна на епидемията от COVID-19, отправихме апел и беше приет. Сега повторно с втората вълна на масово затваряне, студентите се върнаха по родните си места. Разликата е, че през март имаше призив да се върнат и да освободят общежитията. Сега няма призив, но студенти и родители изпаднаха в затруднено финансово положение. Основателно ни е искането. Студенти сигнализират до нас, че не обитават общежитието, а плащат наем по 50 и 70 лв. на месец. Говорим за тези, които са напуснали. Останалите също са пострадали. Аргументите ни са от социална гледна точка и правим каквото можем. Бихме искали всички студенти да са облекчени и не слагаме разграничителен критерии. От много ВУЗ-ове заявиха, в предваритлени разговори, "това е невъзможно", защото те се грижат сами за финансовото си състояние и това ще утежни положението им", обясни представителят на студентската организация.

7 висши учебни заведения в страна, сред тях софийските - УАСГ, НСА, УНСС, ТУ, към момента са взели предвид препоръките за намаляване на наемите. За разлика от тях от "Студетски общежития и столове", също имат общежития, са категорични, че  няма да има промяна в наема.

Студентските наеми варират от 50 до 100 лв. месечно, а на места стигат и до 110 лв., зависи от състоянието на сградата, ВУЗ-а, дали са в София или не.

"Мярката, за която настояваме е временна и зависи дали извънредната ситауция ще се удължи. Облекчение за декември 2020 г. и януари т. г. не се случи, но някои университети ще приложат тази мярка за февруари. Обхванали сме периода, който поради локдауна студентите тряваше да минат на онлайн обучение", обясни Лидия Даскалова.

Тя разказа, че призивът за намаляване на семестриалните такси е от самите студенти с аргумента, че дистанционното обучение се различава от присъствено и смятат, че трябва да има облекчение.  Към момента никой не се ангажира с какъв процент да бъдат намалени семестриалните такси, но в частните ВУЗ-ове са сериозни. Студенти сигнализирали, че в дистанционната форма на преподаване имало случай, преподавател не се явява и не преподава.

"Наблюдението ни е от 2020 г. на дистанционното обучение и то претърпя промени. Тръгна несигурно, но университетите, в по-голямата си част, се справят. За момента е на добро ниво дистанционното обучение", каза Даскалова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (38%, 198 Гласове)
 • БСП (5%, 26 Гласове)
 • Има такъв народ (19%, 96 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (16%, 81 Гласове)
 • ВМРО (7%, 38 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 17 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 5 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (2%, 10 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (8%, 39 Гласове)
Общо гласували: 515 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Магнитни бури удрят София и страната през март...

В София и страната през март ще има магнитни смущения, показва месечната прогноза на Националния институт по геофизика, ...

Прочети още keyboard_arrow_right