Начална страница / Още / 65 000 тона стари дрехи и обувки замърсяват въздуха всяка година

65 000 тона стари дрехи и обувки замърсяват въздуха всяка година

В България всяка година се изхвърлят 170 000 тона текстилни отпадъци. Според данни 55 000 тона от тях се депонират, други 50 000 се рециклират, но 65 000 тона текстил всяка година се изпаряват във въздуха. В бедните квартали старите дрехи и обувки се използват за отопление. Изгарянето на тези материали води до отделянето на множество канцерогенни вещества.

Цялостното рециклиране на тези отпадъци в момента не може да се случи, защото липсват мощности, където те да се преработват отново, а  гражданите от своя страна не ги предават за вторични суровини.

Едно от решенията на този проблем е въвеждането на екотакси при вноса и производството на текстилни дрехи и обувки. Със събраната сума би могла да се изгради система за събиране и рециклиране на отпадъци от текстил. По този начин ще има облекчения и за индустрията, защото ще намали разходите си, ако използва рециклирани материали за производство.

Решението зависи от парламента. В комисията по Околна среда в Народното събрание предстои да бъдат внесени поправки в Закона за управление на отпадъците, чрез който се въвежда възможност за прилагане на отговорност на производителите на текстил и обувки през цялото време на жизнения цикъл на техните продукти. Тази практика е утвърдена в страните от Европейския съюз.

 

 

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Боряна Благоева

Виж също

ЧРД на news.bg

Честито, колеги!

20 години от първата новина. 20 години изпитание, 20 години професионализъм и 20 години сила …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *