9 книги за финансови шокове, които ще ви помогнат да разберете и преодолеете финансовата криза през 2020

книги

Снимка: Canva

Пандемията от коронавирус връхлетя света по възможно най-неочакван начин, като се очаква икономическите последствия от кризата да бъдат унищожителни. Милиони хора в световен мащаб вече загубиха работата си, като експертите предвиждат да станем свидетели на процеси, които ще ни върнат дори към времето на Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

В смутни времена като тези, по-добре да бъдем подготвени, поне доколкото е възможно. Сега е чудесен момент да повишите своите финансови и икономически познания, особено във времена на криза. Предлагаме ви девет чудесни книги, които могат да ви помогнат да го сторите.

“Смъртта на парите” от Джеймс Рикардс

Джеймс Рикардс е дългогодишен служител на “Уолстрийт”, а в своята книга “Смъртта на парите” той предлага възможно най-трезвите икономически и финансови оценки, които би могъл да даде. Рикардс е на мнение, че финансовата система на западния свят е пред рухване, но предлага и своите решения на проблемите.

“Кризисна икономика. Основен курс за бъдещето на финансите” от Нуриел Рубини

От какво имаме нужда по време на криза? От кризисна икономика, разбира се. Нуриел Рубини сравнява финансовите кризи с “урагани, които ни връхлитат и отминават, а после се завръщат”. Рубини е професор по икономика в нюйоркския университет, а тук той предлага ултимативния наръчник за справяне с финансови кризи.

“Пазари без морал” от Сузане Шмит

Дългогодишен служител в Лондонското сити, Сузан Шмит е яростен критик на съвременната финансова система, както и на много от решенията, взети от страна на големите банкери през последните години. Шмит не е оптимист за бъдещето на световната икономика, а “Пазари без морал” тя споделя защо.

“Пълно финансово преобразяване” от Дейв Рамзи

На почти всички нас ни е познато - дългове, вноски по кредити, трудност за събиране на спестявания. Животът сякаш ни поглъща в една финансова яма, от която няма измъкване. Тук обаче на помощ идва от Дейв Рамзи, който предлага механизъм, по който да контролираме парите си по различен начин - да ги накараме да работят за нас и да решим повечето от проблемите си. “Уверявам ви, че чувството е прекрасно”, споделя Рамзи.

“Бързаците. Бунтът на Уолстрийт” от Майкъл Луис

Ако трябва да перафразираме великия поет, то бихме казали така - “Има нещо гнило на Уолстрийт”. При излизането си книгата на Майкъл Луис се превърна в абсолютен бестселър, а премиерата ѝ съвпадна с деня, в който ФБР стартира мащабно разследване на високочестотната търговия. Майкъл Луис е напълно убеден, че стоковият пазар е манипулиран в полза на определени сили на борсата. Именно тази книга поражда разследване, в резултат на което “Уолстрийт” е глобен със сумата от 4.5 милиона долара. Ако смятате да атакувате борсите с оглед на задаващата се финансова криза, то може би трябва да прочетете тази книга преди това.

“Как да изберем личен банкер” от Петко Баховски

Включваме тази книга, защото сме напълно убедени, че тя би могла да бъде от голяма полза във време на световна финансова криза. А и не само. Когато всяка една стотинка от финансите ви се окаже от голяма важност, препоръчително е парите ви да бъдат управлявани от банкер, който си знае работата. В тази книга Петко Баховски посочва някои от ключовите компоненти, които един качествен банкер трябва да притежава в арсенала си. Бъдете сигурни, че сте направили правилния избор, защото вашите пари зависят от това.

“Аз имам” от Джу Йон Хонг и Со Юн Лий

Южна Корея притежава една от най-силните икономики в света, като страната е сред безспорните лидери на азиатския континент. Но какво се крие зад успеха на тази не толкова голяма държава, чиято площ е едва сто хиляди квадратни метра? Книгата “Аз имам” е определяна като “корейските тайни за финансово благополучие”. Как да превърнете своите мисли в пари и да намерите нови доходи, благодарение на по-добрия си фокус - всичко това се крие в “Аз имам”.

“Капитализъм без капитал” от Джонатан Хаскъл и Стиън Уестлейк

В момент, в който материалните ни активи са поставени на карта, може би е повече от добра идея да се обърнем с надежда към нематериалните такива. В това обстойно изследване Джонатан Хаскъл и Стиън Уестлейк разискват възхода на нематериалните активи и как множество компании успяват да печелят от нещо, което никой не може да види или докосне. Какво е нематериална икономика и какво я прави толкова различна от материалната? Това можете да разберете в отличния труд “Капитализъм без капитал”.

“Пари и власт в модерния свят (1700 - 2000). Паричната връзка” от Нийл Фъргюсън

За да се справите със световната икономическа криза и за да спасите парите, вие трябва да разбирате преди всичко как функционират те. В този впечатляващ труд Нийл Фъргюсън ревизира развитието на парите и икономиката през последните няколко века, обхващайки всичко най-важно, което трябва да знаете. Бъдете по-подготвени за това което предстои.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 137 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напусна ни Гергина Тончева - първият директор на Класическата гим......

Гергина Тончева, първият директор на НГДЕК "Константин Кирил Философ“, ни е напуснала, става ясно от пост в социал...

Прочети още keyboard_arrow_right