WWF с проект за връщане на крайречните гори в участък на Искър в София (ВИДЕО)

WWF с проект за връщане на крайречните гори в участък на Искър в София

Снимка: WWF

Концепция за пилотен участък на река искър в София са разработили от WWF,  ацелта  еда се възстанови крайречната гора, съобщават от организацията във фейсбук.

Някога река Искър е изглеждала много различно от това, което днес познаваме.  Реката е била богата на заливни крайречни гори. По своя облик и животински и растителен свят те са наподобявали на екваториалните джунгли - с непроходима растителност и лиани.

Днес обаче заради развитието на селското стопанство и процесите на урбанизация те са напълно унищожени. А с тях и богатото биоразнообразие, което някога са приютявали. Очевидно е, че настъпилите изменения може да бъдат непоправими, а само чистенете от боклуци на речните корита не е достатъчно.

От организацията за защита на дивата природа са убедени, че има начин да се порменят нещата и край реката отново да има гъста зеленина. Това е възможно чрез подходящи природно-базирани решения, които освен с екологични и социални ползи са и на много по-ниска цена от конвенционалните инженерни подходи.

От WWF разработват концепция за прилагането им с цел справяне с негативните ефекти в пилотен участък на река Искър в София.

"Чрез природно базирани решения можем да помогнем и за дълготрайно опазване на една от най-големите и застрашени реки в България - река Искър. Тя, а и хората, които живеят около нея, днес са изправени пред редица предизвикателства. Намесата в речната екосистема е допринесла за множество екологични проблеми и ограничения", предупреждават от WWF.

След унищожаването на гъстата крайречна растителност има опасност от наводнения, замърсяване, загуба на биоразнообразие, липса на контакт с природата и най-лошото е климатични промени.

"Голяма част от тези проблеми имат конвенционални решения, които обаче са с много много висока цена - както икономическа, така и екологична. С помощта на природно-базирани решения можем устойчиво да управляваме водите на река Искър и да избегнем тези последствия. Повече пространство за реката - повече сигурност и ползи за хората", категорични са от WWF.

Залесяването е подход, който дава решение на няколко проблема, свързани с устойчивото управление на водите. Гъсто преплетените коренища на крайречна гора от черна елша, например, са в състояние да уловят по-голямата част от биогенните замърсители, стичащи се с подпочвените води от обработваемите земи към реката. Същите тези коренища укрепват и бреговете на реката и спират бреговата ерозия, с което намаляват риска от наводнения надолу по течението.

По време на проливни дъждове, гората забавя и времето, за което дъждът достига до реката, поемайки значително количество вода, стичаща се по листата, шумата, коренищата, почвата и така същи намалява риска от наводнение. И не на последно място - крайречните гори осигуряват дом и храна на стотици видове животни, допринасяйки за решаването на проблема с намаляването на биоразнообразието.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За пореден път: Линията София-Перник отново се превърна в сметище...

Железопътната линия между София и Перник за пореден път се превърна в сметище, оплакаха се граждани пред btv. Според жив...

Прочети още keyboard_arrow_right