Арх. Шишков: Южната дъга на София и детска болница ще се строят заедно

Арх. Шишков: Южната дъга на София и детска болница ще се строят заедно

Снимка: МРРБ

Ремонтът на жълтите павета трябва да завърши в настоящия мандат на Столична община

Южната дъга на София и Националната детска болница в кв. „Горна Баня“ може да се строят по едно и също време, като възможният срок за самото строителство е три години. Така ще се гарантира изключително добър достъп до болницата. Това заяви служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред bTV.

Той посочи, че проектирането на пътната връзка от бул. „България“ през бул. „Цар Борис III“ до АМ „Струма“ е в напреднала фаза и на финалната права. „За съжаление, за този обект също имаме загубени 3-4 години в безсмислени процедури.

В понеделник арх. Шишков се среща с главния архитект на Столична община Здравко Здравков и по най-бързия начин да се финализират процедурите с подробния устройствен план на трасето.

Министърът допълни, че планът предвижда много малко отчуждения на частни имоти за доизграждането на околовръстното шосе.

„Поел съм ангажимент да стартирам този проект, който е обявен и за обект от национално значение, имаме и идеен проект, така че сме на финала на процедурите и имаме хоризонт да стартираме участъка“, категоричен бе регионалният министър.

Арх. Шишков изрази очакване едновременно с това да започне строителството и на детската болница. "Лечебно заведение не се прави в центъра на града, а на комуникационно място. Така, че в момента, в който завършим Южната дъга, достъпът до болницата ще е облекчен. Наблизо има и спирка на метрото. Така болницата ще има добър достъп", посочи арх. Шишков.

Той е категоричен, че теренът в „Горна баня“ е много по-добър от останалите четири, защото има редица предимства - наличие на други лечебни заведения, парк, голям двор, комуникации, както и добър климат и големина.

За ремонта на жълтите павета министърът посочи, че е започнала пълна проверка на документацията, както и анализ за колко време проектът може да се завърши.

„Ние сме длъжни да проверяваме обектите с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., когато имаме изпълнено строителство и трябва да платим на бенефициента. В случая започнахме проверка извън стандарта на отношенията между министерството и общината, защото е в интерес на цялото общество“, коментира арх. Шишков.

"Въпреки, че вече има изпълнени и въведени обекти от проекта, по който се ремонтират и паветата, все още няма подадено искане за плащане. Явно, бюджетът на София се оказва изключително богат, защото не са искани евросредства", коментира министърът.

На срещата с кмета на София той е получил уверение, че ще се поиска плащане, за да започне и проверка. „Искам да направим проверката преди да изтекат гаранционните срокове на обектите. Уточнихме се и че ще удължим срока му на изпълнение с 6 месеца. Чисто законово това е приетият срок, но по-важното е, че ние трябва да имаме гаранции, че ремонтът ще завърши преди местните избори, защото проблемът на едно управление може да стане проблем за следващо“, каза арх. Иван Шишков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столични агитки се включват в национален протест на футболните фе......

Формации на футболни привържени от цяла България излизат на протест в Пловдив на 12 февруари, неделя, 2023 г., потвръдих...

Прочети още keyboard_arrow_right