Начална страница / Още / Арх. Здравков: Няма пряка връзка между застрояването и мръсния въздух в София
Здравко Здравков

Арх. Здравков: Няма пряка връзка между застрояването и мръсния въздух в София

В интервю за БНР програма „Хоризонт” главният архитект на София Здравко Здравков каза, че влиянието на застрояването върху чистотата на въздуха в столицата е значително малко и няма пряка връзка между мръсния въздух и строежите.

Според него, източник на замърсяването на въздуха в града са многото автомобили. На 1000 човека се падат повече от 600 коли. Предприетите действия от страна на Столична община ще бъдат в посока развитие на масовия градския транспорт, алеи за колоездачите, изграждане на места за бързи пешеходни преходи.

Относно превръщането на подземията на бившия мавзолей в Галерия за съвременно изкуство, главният архитект на столицата разясни, че ще се види какво е състоянието на подземията след взрива при разрушаването на мавзолея и едва тогава ще се направи преценка за какво да се използва пространството. Общинският съвет на София иска то да се превърне в галерия, затова и е дадено на Софийска градска художествена галерия. „Ние имаме желание да интегрираме това пространство, като решим цялостно начина на включване – Градската градина, Двореца, решаването на цялата тази територия към останалите две зони – пространството около ул. „Граф Игнатиев“ и пространството около храм-паметника „Александър Невски“, допълни Здравков.

Но най-важното изискване е безопасността и след нея, това пространство да се впише към т. нар. Зона 3. Възнамерява се тази година да бъде обявен конкурс, който да даде „цялостното решение на пространството” заедно с конкурса за околохрамовия терен на „Св. Неделя”, допълни арх. Здравков.

Той поясни, че с миналия на първо четене Закон за устройство и застрояване на Столична община намеренията са да се затворят всички „регламентирани вратички”, които позволяваха законът да бъде формално заобиколен и столицата да бъде презастроена „със създаване на условно ъглови урегулирани поземлени имоти, в които параметрите на застрояване оставаха неограничени”. Освен това има и изисквания за високите строежи, а се изработва и наредба за стандарти на градската среда, като се достига и до местата за реклама.

За година и половина в столицата са премахнати повече от 500 рекламни съоръжения и борбата с незаконните реклами ще продължи, изтъкна главният архитект на София.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

ЧРД на news.bg

Честито, колеги!

20 години от първата новина. 20 години изпитание, 20 години професионализъм и 20 години сила …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *