Асоциацията за термално наследство получи подкрепа за каузата си

-

Снимка: Столица.bg

Българската асоциация за термално наследство в лицето на нейният председател арх. Надя Иванова получи заслужена награда - тя беше отличена в тазгодишното издание "Окрили доброто" на фондация "Лъчезар Цоцорков".

Арх. Надя Иванова е сред онези 54 “скрити герои”, до които достигна дарението на фондацията на обща стойност 137 400 лева. Наградата си от 3000 лв. арх. Иванова дарява на асоциацията, за да продължи още по-ефективно да се борим за правото на достъп до лековитите минерални води на България, съобщават от организацията.

Сред целите на асоциацията е възстановяването на изоставените минерални бани в София, популяризирането на българската термална култура и осигуряване на широк достъп до ресурсите от минерална вода, проучване на състоянието на все още работещи минерални бани и басейни в страната.

„Имаме нещо уникално, но не го ценим. Започнахме първо в София, но към нас започнаха да се обръщат и от страната. Събираме информация и добри примери, търсим срещи с кметове, с представители на министерства и други институции“, каза още арх. Иванова.

Княжевци готвят протест за запазването на минералната баня

Не е тайна, че много от сградите на минералните бани в столицата са затворени от години, някои от тях паметници на културата, които се рушат пред погледа на столичани.

Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ)

„Убедени сме, че баните могат и трябва да бъдат използвани от гражданите. Може би трябва да се промени мисленето, да не мислим за баните само като за място за хигиена. Там могат да се извършват процедури за релакс и лечение. Ако за тях мислим като СПА, отпред ще има опашки“, допълни Иванова.

За съгласуване в НИНКН чака проектът за ремонта на минералната баня в Овча купел

Относно наградата - тя ще бъде използвана за да се популяризира каузата на Българската асоциация за термално наследство, заявява тя.

„Бихме искали да разберат хората, че минералните бани са достъпни и ценни. Ще инициираме процедура за категоризиране на тези обекти. В момента те нито са здравни структури, нито туристически обекти. Ако имат категория, те ще могат да генерират приходи“, обяснява още арх. Иванова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Сигнал за бомба и в столичен университет...

Сигнал за взривно устройство получи и столичният Университет за народно и световно стопанство, съобщават от университета...

Прочети още keyboard_arrow_right