БДЖ няма да съхранява багаж на Централна гара София

Централна гара

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Услугата „Съхранение на ръчен багаж” на Централна гара София се преустановява от 1 март, съобщава Економик. Промяната е оповестена със съобщение, залепено на багажното помещение.

Дирекция „Жандармерия” е направила предписание до управлението на БДЖ гардеробите за съхранение на багаж да са оборудвани със скенер. Това се налага заради сигурността на пътниците.

От БДЖ споделят, че от години багажното отделение на Централна гара е на загуба. То заема площ от 120 кв.м. и в него работят 4 служители на смени. Приходите от него не успяват да покрият разходите за заплати. Предполага се, че тъй като багажното е на неудобно място, на партера на гарата, пътниците използват услугите на частното багажно срещу ескалаторите.

За да изпълни предписанието, БДЖ ще трябва да направи инвестиция от минимум 30 000 лв за скенери, да назначи хора, които да работят със скенерите. Заплатите на останалите работници трябва да се повишат заради работа в йонизираща среда. Мястото на багажното няма да стане по-привлекателно от това. Затова от БДЖ не смятат да правят повече разходи и ще закрие багажното отделение.

На разположение на пътниците ще бъде частното багажно отделение. Там също трябва да се монтират скенери и да се обучат хората за работа с тях.

Багажните отделения по останалите гари в страната ще продължат да работят, тъй като те нямат подобни предписания.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Четири години от канонизацията на свети Серафим Софийски (СНИМКИ)...

На 26 февруари 2020 г. се навършват четири години от тържественото обявяване на архиепископ Серафим (Соболев) за светец ...

Прочети още keyboard_arrow_right