БОТА: Уволнението на проф. Балтов е политическо и опит за саморазправа

БОТА: Уволнението на проф. Балтов е политическо и опит за саморазправа

Снимка: Столица.bg

Дисциплинарното уволнение на ексдиректора на най-голямата в българия болница за Спешна помощ "Пирогов" - проф. Асен Балтов предизвика остра реакция на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА).  УС на организацията разпространи позицията си за "премахването" на проф. Балтов без мотиви в заповедта за дисциплинарно уволнение от болницата, в която  е работил 21 години.

Първоначално професорът бе уволнен от директорския пост, имаше проблеми със здравето и в първия ден на завръщането му на работа направи две операции, а след това уволнен. Уволнението на проф. Балтов е политически мотивирано и опит за саморазправа, смятат колегите му от гилдията на ортопеди и травматолози.

Ето пълният текст на позиция на УС на Българска ортопедична
и травматологична асоциация „Проф. Б. Бойчев“ до председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Уважаеми д-р Маджаров,

Както стана известно на цялото общество, на 13-и септември 2021 г., в деня на връщането си на работа след отпуск по болест, проф. д-р Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно от длъжността „лекар, ортопедия и травматология“ към Първа клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Заповедта за уволнението му, в която не фигурират мотиви, е подписана от проф. др Иван Поромански, временно изпълняващ длъжността Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
В този акт ние виждаме няколко изключително притеснителни тенденции.
Смятаме, че това е връхната точка на поредица от политически мотивирани уволнения и опити за саморазправа от позицията на власт, започнали в случая с УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с уволнението на проф. Балтов от длъжността Изпълнителен директор. Припомняме, че той не е назначен по време на управлението на ГЕРБ и всичко, което е направил в сътрудничесто с МЗ и учредения от МС Национален оперативен щаб e за справяне с пандемичната обстановка в страната. Всеотдайността му в тази насока очевидно е използвана в опита за внушаване на предполагаемата му близост с предходното политическото управление на страната.
Тревожно е, че на 13-и септември беше уволнен лекар, а не администратор. Съгласни сме, че като принципал на едно лечебно заведение, МЗ има право да уволни директора му, макар да смятаме, че и тогава трябва да бъдат представени основателни мотиви, а не това да става в резултат на недоказани обвинения. В случая обаче проф. д-р Балтов не е уволнен като служител на администрацията на болницата, а като лекар в същата. Това е пряка намеса на политиката в лечебната дейност с негативен знак. Проф. Д-р Балтов е един от най-опитните, именити и способни ортопеди в България. Избран e за председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация за втори пореден мандат от ортопедичната общност, човек помогнал на хиляди пациенти.
Неговото уволнение намалява в значителна степен възможностите на екипа на болницата да оказва адекватно лечение на пациентите си. Лишаването на пациентите от неговата компетентност определeно ще влоши качеството и всеобхватността на здравната помощ в леченото заведение. Считаме, че политиците не трябва да стават причина за влошаване на здравеопазването в резултат на личната си вендета, а трябва да се грижат за подобряването му.
Немотивираното уволнение на един лекар ни притеснява, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа, които смятахме за отминали. Надявахме се, че развитието на България по пътя на демокрацията през последните 30 години е реалност, а не параван. Надявахме се младите лекари в нашата страна да израстват без страха, че във всеки един момент могат да бъдат жертвани, без зад това да стоят законосъобразни мотиви.
В заключение – за нас е непонятно това отношение към проф. Д-р Балтов в светлината на всичко, което направи за развитието на УМАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В резултат на положените от него усилия бяха напълно реновирани Клиниката по неврохирургия и Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. В момента те са оборудвани с техника, която е на нивото на тази във водещите световни клиники. Започнат е и ремонт на Спешно приемно отделение и Операционен блок. Не разбираме защо човекът, направил толкова много за болницата и ортопедията и травматологията, получава наказание, а не признателност.
Уважаеми д-р Маджаров, надяваме се Български лекарски съюз да заеме позиция по немотивираното дисциплинарно уволнение на Лекаря проф. д-р Асен Балтов.

доц. Калин Михов,
Заместник-председател на БОТА

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 223 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 781 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СДВР издирва собственика на пари изгубени на метростанция "Джеймс......

Столичната полиция издирва собственика на пари, намерени вчера от служител - касиер, на „Метрополитен ЕАД”.&...

Прочети още keyboard_arrow_right