Честит празник на студентите и техните преподаватели!

-

Снимка: СУ "Климент Охридски"

Хиляди студенти ще отбележат днес Студентският празник - 8-ми декември. Денят е и патронен празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На днешния ден през 1903 г. е отбелязан 15-годишният юбилей на най-голямото висше учебно заведение у нас. По стар стил на тази дата се е чествала и паметта на Светите седмочисленици, един от които е и патронът на университета. Така датата става празник на всички студенти. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г., след 1944 г. е датата е заменена със 17 ноември, а през 1962 г. празникът е възстановен. От 1994 г. денят е неучебен и официално е обявен за прадник на студентите с решение на Съвета на ректорите.

По време на празника студентите по традиция пеят, танцуват и се веселят в заведения, академични столове, частни квартири. Пресата от началото на четиридесетте години на ХХ в. информира, че студентите устройват веселби в столичните локали “Биад”, “Гамбринус”, “Менза-академика”, “Алианс Франсе”, салоните на немското училище и пр. Техни гости са и преподаватели, които лудо развеселените студенти подхвърлят до тавана, пеейки студентския химн “Gaudeamus”. Не са рядко явление буйствата и сблъсъците на загубили мярката студенти, затова полицията бодърства през цялата нощ.

Полицията с мерки за спокойното протичане на студентския празник

И днес плановете за отбелязване на студентския празник включват добра компания и шумни веселби. От столичната полиция предупредиха, че са взети всички мерки за спокойното протичане на празника, осигурено е засилено полицейско присъствие с цел недопускането на нарушения и инциденти по пътищата и в заведения, хижи и ресторанти в София.

"Колкото и важни да са успехите и целите за бъдещето, не забравяйте и, че днес е най-хубавото време от вашия живот. Време, в което да мечтаете, да се влюбвате, да градите собствените си ценности и да добивате гражданско съзнание, и позиции по всички въпроси на обществения живот. Сега е времето да научите и урока за това, че трудностите и предизвикателствата раждат уменията и силата да се справите с тях - и сега, и в бъдеще", казва в приветствието си към студентите министърът на образованието и науката Галин Цоков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 114 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Главният изпълнителен директор на Летище София с лекция пред студ......

Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - операторът на Летище София, изнесе лекция пред студенти от ...

Прочети още keyboard_arrow_right