Четири години от канонизацията на свети Серафим Софийски (СНИМКИ)

photo_library
 • Руската църква "Св. Николай"

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Св. Серафим Софийски

  Снимка: Дария Захариева

 • Св. Серафим Софийски

  Снимка: Дария Захариева

„Ако имам дръзновение пред Бога, няма да ви оставя“, казва приживе Софийският чудотворец

На 26 февруари 2020 г. се навършват четири години от тържественото обявяване на архиепископ Серафим (Соболев) за светец едновременно от две православни църкви.  В подземната част на руската църква „Свети Николай“ в София е гробът на най-новия български и руски светец – Серафим Софийски чудотворец.

Името му е известно не само на софиянци, а неговата канонизация създава прецедент в църковната история преди четири години. На 26 февруари 2016 г. свети Серафим Софийски е канонизиран едновременно от две поместни православни църкви – Българската и Руската.

Четири години по-късно потокът от хора, които идват да се молят в руската църква, на гроба на свети Серафим, ежедневно нараства. Всеки ден стотици пишат молитвите си към Владиката в криптата на храма. Някои носят писмата си към светеца предварително написани. И според думите на посетителите – молитвите, отправени към „Дядо Владика“ се чуват бързо. Често още в същия ден благодарните посетители се връщат в църквата с цветя и подаръци. „Дядо Владика помогна. Той чете писмата и отговаря в живота“- казват всички.

„Ако имам дръзновение пред Бога, няма да ви оставя“ – казва приживе Софийският чудотворец. И добавя: „А вие ми пишете писма“. Неговият завет дава началото на благочестива традиция, която започва от най-близките духовни чеда след смъртта на свети Серафим през 1950 г., досега. Традицията не само, че продължава, а и се разраства.

В криптата на руската църква винаги има хора, които пишат молитвени писма на светеца. След като изрекат мислено своята молба, те пускат писмото си до свети Серафим в една от големите пощенски кутии отдясно на гроба му. След като се напълнят кутиите, служителите изгарят писмата навън. Оттук минават ученици и студенти, болни и здрави, щастливи, нещастни, бедни, богати, българи, руснаци, хора от всички краища на света.

В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"

Както писа Столица.bg, в квартал „Надежда -3“ започна изграждането на първия храм, който носи името на свети Серафим Софийски. Тук чудесата не спират. Свети Серафим няма почивен ден. Хората и цветята от благодарност стават все повече.

Свети Серафим е съвременен светец. Който, както казваме „помага“, „чува“, „пази“, раздава любовта си към безброй хора и има още много за раздаване постоянно. Може да се каже, че светците – това са хора, откликнали на любовта на Бога с любов. Отзовали са се на безкрайната Божия любов, насочена към всеки човек.

Със своята вярност са показали и доказали на Бога и хората любовта си. Самите им души се сближавали с Бога, те изтръгвали от себе си всичко греховно. Светостта не е награда за добри дела, а приобщаване на личността на човека към Божията благодат. Тази благодат донася освещение и след като получи благодат, човекът сам става източник на Божията благодат и любов.

Дария Захариева

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 188 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (19%, 98 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 163 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 50 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 506 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Прокуратурата иска от екоминистъра данни за извозвания от София б......

Софийската окръжна прокуратурата изиска от министъра на околната среда информация какви количества отпадъци са превозван...

Прочети още keyboard_arrow_right