Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебните програми

Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебните програ

Снимка: Столица.bg

Според Стаматов министърът ще е успешен, ако успее да премахне излишната бумащина и да даде свобода на учителя

Три са спешните промени, които трябва да се направят в системата на образованието. Това препоръчва общинсикят съветник в СОС Диян Стаматов, директор на столичното 119-ото училище и председател на групата на ГЕРБ в СОС. Като председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България той коментира пред Радио София кандидата за министър на МОН проф. Галин Цоков и спешните приоритети в системата.

Намираме се в образователен застой през последните 12 месеца, служебните правителства не са добро, включително и за образованието, коментира Стаматов.

Предложеният за министър проф. Галин Цоков се свързва от гилдията с много позитивни очаквания. Участвал е в подготовката на много образователни ръководители, познава иновациите в тази област, участват е в подготовката на Закона за средното образование, така че е наясно какво трябва да се направи, смята общинският съветник.

Сред трите спешни приоритета за системата на образованието са бърза и смела актуализация на учебните програми и плановете да са съобразени с очакванията на ученика. Другите два са свързани с искане за пари. Единият е актуализация на бюджета в средното образование, повишаване на средствата за учениците, в това число и за издръжка във всички сектори на средното образование и заплатите на учителите да се увеличат „мигновено с най-малко 30%“, предлага Стаматов.

То обяснява, че учениците сега са коренно различни от онова, което е било преди 2016 г., "трудни са им математиката, граматиката, асоциативните връзки между отделните предмети".

Според Стаматов успешен министър ще е този, който успее да премахне излишната бумащина и да даде свобода на учителя, за да може да си работи спокойно с учениците.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Майката, подала сигнала за разменените бебета в Шейново: Не ми е ......

"Не ми е минавало през ума, че това може да се случи в 21 век. Отивам с цялото си доверие да родя в тази болница. Живея ...

Прочети още keyboard_arrow_right