Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебните програми

Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебните програ

Снимка: Столица.bg

Според Стаматов министърът ще е успешен, ако успее да премахне излишната бумащина и да даде свобода на учителя

Три са спешните промени, които трябва да се направят в системата на образованието. Това препоръчва общинсикят съветник в СОС Диян Стаматов, директор на столичното 119-ото училище и председател на групата на ГЕРБ в СОС. Като председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България той коментира пред Радио София кандидата за министър на МОН проф. Галин Цоков и спешните приоритети в системата.

Намираме се в образователен застой през последните 12 месеца, служебните правителства не са добро, включително и за образованието, коментира Стаматов.

Предложеният за министър проф. Галин Цоков се свързва от гилдията с много позитивни очаквания. Участвал е в подготовката на много образователни ръководители, познава иновациите в тази област, участват е в подготовката на Закона за средното образование, така че е наясно какво трябва да се направи, смята общинският съветник.

Сред трите спешни приоритета за системата на образованието са бърза и смела актуализация на учебните програми и плановете да са съобразени с очакванията на ученика. Другите два са свързани с искане за пари. Единият е актуализация на бюджета в средното образование, повишаване на средствата за учениците, в това число и за издръжка във всички сектори на средното образование и заплатите на учителите да се увеличат „мигновено с най-малко 30%“, предлага Стаматов.

То обяснява, че учениците сега са коренно различни от онова, което е било преди 2016 г., "трудни са им математиката, граматиката, асоциативните връзки между отделните предмети".

Според Стаматов успешен министър ще е този, който успее да премахне излишната бумащина и да даде свобода на учителя, за да може да си работи спокойно с учениците.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Близки на загинали при катастрофи ще участват във форум на Софийс......

Софийска градска прокуратура организира кръгла маса на тема „Предложения за законодателни промени при разследване ...

Прочети още keyboard_arrow_right