Начална страница / Още / До 1-2 седмици се очаква грипна епидемия и в София

До 1-2 седмици се очаква грипна епидемия и в София

Проф. Тодор Кантарджиев – директор на Центъра по заразни и паразитни болести предвижда до седмица-две и в София да бъде обявена грипна епидемия.

Пред Агенция „Фокус“ професорът сподели, че по негови изчисления в страната са заболели около 48 000 души. В някои области като Смолян, София-област, Сливен, Перник, Пазарджик има повишена грипна заболеваемост. За сега в София няма грипна епидемия, но очакванията са до 1-2 седмици да се появят условия за нея.

Проф. Кантарджиев съобщи описаните от Световната здравна организация симптоми на грипа. Той започва внезапно, много бързо се появяват отпадналостта и болките в мускулите и ставите. Появяват се болки в гърлото и дразнеща кашлица, главоболие, повишаване на телесната температура, понякога светлината може да дразни заболелият от грип.

Според професора, засега процентът на грипните вируси от групата В е много голям.

Той допълни, че различните възрастови групи са податливи на различни типове грип. Боледуват от “А1H1 главно млади хора, пълни хора, бременни жени, всички с хронични заболявания. H3N2 – главно възрастните хора с хронични заболявания.” Това обаче не е правило. Независимо от възрастта, всеки може да се зарази от всеки тип грипен вирус. Поради това болните трябва да се избягват.

Ако хората почувстват, че се разболяват, трябва да се обадят на личния си лекар, който да ги посети в дома им, а не да пътуват с градския транспорт. Ако вече са болни и са у дома си, те трябва да носят маски, които да се сменят на всеки 2 и половина часа. Това е необходимо за да не заразят останалите край тях. Добре е да имат и антигрипни лекарства, каза проф. Кантарджиев. Той препоръчва да се използват кърпички с антимикробно действие, да се избягват контактите с вече заболелите, местата с много хора и най-вече където се кашля, да се правят разходки на въздух.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сцена в Народния театър ще носи името на Апостол Карамитев

Сцена на името на легендарният български актьор Апостол Карамитев ще кръстят в Народния театър “Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *