Начална страница / Още / До 25 деца в група в градините, 18 в яслите в София

До 25 деца в група в градините, 18 в яслите в София

Приемът на деца които са с хронични заболявания, в детските градини и в подготвителните групи в училищата, да става с предварително кандидатстват в информационната система за обслужване на детските заведения и тези деца да участват в третото класиране паралелно. Определените места в групата за такива деца са до 5.

В новия проект на Наредба за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община е планирано кандидатстването и класирането да става по общите правила, заедно с тези, които кандидатстват и се класират по Общи и Социални критерии. Това е предложение, направено от гражданите на София. Специалистите по образованието към общината са го приели, показва справката от уеб страницата на Столична община.

Днес комисията по култура и образование към СОС ще разглежда проекта. Общинарите са приели и направеното предложение, когато се проверяват данните за детето, родителите да не дават копие от акта за раждането му или от личните си документи, а да се предоставят само оригиналните и освен това да се попълва декларация, с която ще се потвърждават данните.

Постоянният адрес на децата ще бъде удостоверяван с личната карта на родителите, без да се изисква удостоверение за постоянен адрес взето от общинската служба.

Предвидено е в групите с яслена възраст максималният брой на децата да е 18, за детската градина той да е 25. Двадесет и пет ще бъде пределната норма и за броя на децата в подготвителната група в училищата. Тук влиза и броят на малчуганите, които са със специални образователни потребности (СОП) и/или с хронични заболявания, а това също е предложение, което е постъпило онлайн и намира място в новата наредба.

Приемът на децата със СОП в детските градини и училищата ще става след проверка, която ще се извършва от Екип за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците. Екипът ще се назначава със заповед на директора на съответното училище или детска градина.

За да бъде защитен интересът и на тези деца, и на останалите деца в групата, съответно в класа, направената преценката за индивидуалните потребности на детето и възможността учебните заведения да осигурят тези потребности се координират със служители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

ЧРД на news.bg

Честито, колеги!

20 години от първата новина. 20 години изпитание, 20 години професионализъм и 20 години сила …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *