Двойка черни лешояди от Испания са приютени в Столичния зоопарк

Двойка черни лешояди от Испания са приютени в Столичния зоопарк

Снимка: Марио Александров

Двойка черни лешояди, изпратени от чужбина, са приютени в Столичния зоопарк, където специалисти се грижат за здравето им. Посетителите могат да видят София и Бадахос в голямата волиера, съобщават от зоологическата градина.

Двете птици не могат да бъдат освободени в природата и са прекарали адаптационен период в специална рехабилитационна волиера за лешояди на Фонд за дива флора  и фауна (ФДФФ). Те са предоставени за отглеждане в Зоологическа градина-София, където са налице всички необходими условия за това.

Очакванията са двойката да се размножи и новото поколение да бъде пуснато в българската природа.

Птиците са пристигнали от Испания и са дарени на ОП “Зоологическа градина – София” по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, който е съвместна инициатива на партньори от четири европейски страни – Сдружение “Зелени Балкани – Стара Загора”, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП)  от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

Черните лешояди са емблематични за столичния зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на Княз Фердинанд, основателя на зоологическата градина през 1888 г., е първото животно в нейната зооколеция.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Специален бутон ще помага на трудноподвижните клиенти на Софийска......

Всички центрове за обслужване на клиенти на „Софийска вода“ вече са снабдени с бутон за хора в неравностойно...

Прочети още keyboard_arrow_right