Екоорганизация сигнализира за незаконна сеч в Софийско

-

Снимка: WWF

За незаконно изсичане на крайречна ивица гора, растяща покрай брега на река Мътивир край град Ихтиман, в непосредствена близост до София, съобщи организацията WWF. Подаден е сигнал до РИОСВ - София и до Басейнова дирекция - Пловдив, за да разследват случая.

Специалистите се натъкнали на няколкостотин метра изсечена ивица растителност по течението на реката, като прочистването ѝ с тежка техника продължава и в момента. Експертите от екоорганизацията са категорични, че поддържането на проводимостта на речните легла е само претекст за добив на дървесина. Премахването на здравите дървета често води до ерозия, която увеличава значително риска от по-големи щети – свлачища, подкопаванe и срутване на подпорни стени, мостове и т.н., припомнят те.

"Дейностите, извършени във визирания участък, са в нарушение за Закона за водите, защото е премахната крайречна растителност, с което бреговете са изложени на ерозия и отделно е нарушена проводимостта на реката поради оставяне в речното легло на отпадъци от сечта", коментира Добромир Добринов, експерт по природозащитно законодателство във WWF.

Изсичането на крайречната растителност създава реална предпоставка за свличане на земни маси в реката. Кореновите системи на дърветата и храстите подсилват брега. Тяхното премахване би улеснило процеса на ерозия. Така при пороен дъжд земните маси ще се свлекат в реката и ще бъдат отнесени от водите до близките населени места.

Освен това, отрязаните и изоставени в коритото на реката дебели дървесни стволове могат да блокират течението, обясняват еколозите. При проливни дъждове, когато нивото на реката се покачи, този бент няма да издържи напора на водата и ще бъде отнесен от приливната вълна. Това може да предизвика наводнение в близките населени места надолу по течението.

Премахването на крайречната растителност крие сериозни рискове както за местните хора, така и биоразнообразието, заявяват природозащитниците.
Законът за водите предвижда почистването на речните легла от от храсти, дървесна растителност и отпадъци за осигуряване нормалната проводимост на реките, както и опазване на бреговете на реките от ерозия и защита на крайречната растителност. В случая обаче се касае за безогледно изсичане, без да се мисли за последствията, смятат от WWF.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столично училище с грамота от президента...

Столичното 191 ОУ „Отец Паисий“ получи грамота от президента Румен Радев за благотворителността и съпричастн...

Прочети още keyboard_arrow_right