Енергетици и миньори блокират движението в центъра на София

Енергетици и миньори блокират движението в центъра на София

Снимка: Столица.bg

Над 500 души от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн ще се съберат пред сградата на Народното събрание днес и ще блокират центъра на София, за да протестират срещу решението на държавата да се намали наполовина работата им. Заради демонстрацията около 11:30 ч. ще бъде затворен част от бул. „Цар Освободител“. 

Очаква се в протеста, организиран от синдикатите" да се включат и работещите в ТЕЦ "Бобов дол", както и във въгледобивните дружества и топлоенергийните централи от цялата страна.

Енергетиците от ТЕЦ "Марица изток 2" се притесняват, че заложеното в Плана за възстановяване и устойчивост намаляване  на въглеродните емисии с 40% ще доведе до съкращаването на около 6000 човека.

Протестиращите ще настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент. Освен това те искат Парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 година.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебн......

Три са спешните промени, които трябва да се направят в системата на образованието. Това препоръчва общинсикят съветник в...

Прочети още keyboard_arrow_right