Европейската прокуратура влиза в Столична община заради ремонтите на Графа и жълтите павета

Европейската прокуратура влиза в Столична община заради ремонтите на Графа

Снимка: Столица.bg

Европейската прокуратура (ЕППО) е извършила днес претърсвания и изземвания в София, във връзка с разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета. Това съобщи пресслужбата на Лаура Кьовеши, цитирана на segabg.com. Съвместно с ГДБОП се претърсва на пет места в София. По първоначална информация Европрокуратурата е влязла  и в офис на компанията „Трейс“, която е изпълнител на големи ремонти в столицата.

„В момента в сградата на Столична община няма представители на Европейската прокуратура“, казаха пред Столица.bg от „Московска“ №33.

Разследването е с кодово име "Пътят на жълтото паве" и се отнася до лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Възможната корупция се изчислява на поне 3 милиона евро.

Европейската прокуратура се е самосезирала през есента на 2022 г. въз основа публикации в медиите. ЕППО проверява договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязва се и че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията. 

Поисканата от регионалното министерство техническа експертиза обаче установи, че паветата са лошо положени и има и напукани. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на европрокуратурата.

Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания. 

Днешните претърсвания и издирвателни действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, посочва европрокуратурата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Незаконна сеч на защитени видове дървета на Витоша...

Незаконна сеч на дървета над местността Офелиите на Витоша е била установена от служителите на природния парк при редове...

Прочети още keyboard_arrow_right