Фотографка подрежда в София изложба срещу езика на омразата

Фотографка подрежда в София изложба срещу езика на омразата

Снимка: Демократична България

Фотографската изложба “По-силни от думите”, в която 54 човека застават срещу речта на омразата с лицата си, беше открита в Народното събрание. Инициативата е част от мащабна кампания за преодоляване на стереотипите към различни уязвими групи, дело на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие, с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП, съобщават от пресцентъра на ДБ.

Портретите в акцията са създадени от талантливия фотограф Яна Лозева. Изложбата гостува в българския парламент по покана на депутата от парламентарната група на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Илина Мутафчиева.

Акцията насочва внимание към факта, че в България групите, най-често засегнати от слово на омразата, са роми, ЛГБТИ хора и бежанци. В изложбата се включват представители на тези три групи, както и техни активни съмишленици и поддръжници.

Тази творческа инициатива напомня, че расизмът, дискриминацията и езикът на омразата са системен проблем в обществото ни, а негативните стереотипи постепенно се превръщат в норма.

“Един от основните принципи на демокрацията е равенството пред закона. Но това равенство трябва да бъде отразено и в нашите ежедневни отношения, в начина, по който гледаме и третираме един друг. Под никаква форма речта на омразата не е приемлива, но напълно недопустима е от трибуната на народното събрание. Парламентът е мястото, в което със законодателната си дейност ние трябва да осигуряваме защита на всички хора и да създаваме толерантност към различията. Наша задача като депутати, но преди всичко като хора, е да сме гарант за това, че създаваме в страната инклузивно общество и етична социална среда”, сподели Илина Мутафчиева.

“Чрез силата на портретната фотографията и солидарността, изложбата има за цел да допринесе за изграждане на разбиране, както и за преодоляване на стереотипите към групи, които често са заклеймявани или отхвърляни”, казват от Fine Acts.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Входни тестове в 8 и 9 клас ще показват дали децата могат да изпо......

Децата от 8 и 9 клас ще трябва да държат тестове за входни нива, свързани с практически задачи на PISA, които да покажат...

Прочети още keyboard_arrow_right