Фотографка подрежда в София изложба срещу езика на омразата

Фотографка подрежда в София изложба срещу езика на омразата

Снимка: Демократична България

Фотографската изложба “По-силни от думите”, в която 54 човека застават срещу речта на омразата с лицата си, беше открита в Народното събрание. Инициативата е част от мащабна кампания за преодоляване на стереотипите към различни уязвими групи, дело на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие, с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП, съобщават от пресцентъра на ДБ.

Портретите в акцията са създадени от талантливия фотограф Яна Лозева. Изложбата гостува в българския парламент по покана на депутата от парламентарната група на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Илина Мутафчиева.

Акцията насочва внимание към факта, че в България групите, най-често засегнати от слово на омразата, са роми, ЛГБТИ хора и бежанци. В изложбата се включват представители на тези три групи, както и техни активни съмишленици и поддръжници.

Тази творческа инициатива напомня, че расизмът, дискриминацията и езикът на омразата са системен проблем в обществото ни, а негативните стереотипи постепенно се превръщат в норма.

“Един от основните принципи на демокрацията е равенството пред закона. Но това равенство трябва да бъде отразено и в нашите ежедневни отношения, в начина, по който гледаме и третираме един друг. Под никаква форма речта на омразата не е приемлива, но напълно недопустима е от трибуната на народното събрание. Парламентът е мястото, в което със законодателната си дейност ние трябва да осигуряваме защита на всички хора и да създаваме толерантност към различията. Наша задача като депутати, но преди всичко като хора, е да сме гарант за това, че създаваме в страната инклузивно общество и етична социална среда”, сподели Илина Мутафчиева.

“Чрез силата на портретната фотографията и солидарността, изложбата има за цел да допринесе за изграждане на разбиране, както и за преодоляване на стереотипите към групи, които често са заклеймявани или отхвърляни”, казват от Fine Acts.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Близки на загинали при катастрофи ще участват във форум на Софийс......

Софийска градска прокуратура организира кръгла маса на тема „Предложения за законодателни промени при разследване ...

Прочети още keyboard_arrow_right