Гасим лампите за час на 25 март за Часът на Земята

Пак гасим лампите за Часът на Земята

Снимка: WWF

За 16-и път тази година, на 25 март отново ще се изгасят лампите за Часът на Земята и ще се отбележи ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята".

Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час, съобщи БНР.

България е част от голямото семейство на 190 държави и 7000 града по света, които се включват в инициатива, стартирана за първи път в Сидни.

"Ние за този един час ще спестим доста енергия, но по-важното е, че ще насочим вниманието на всички около нас върху проблемите, които имаме с околната среда. Всъщност това е смисълът - за този един час да си дадем сметка, че за това, което сме за да съществуваме имаме нужда от чист въздух, чиста вода, от опазена природа, от диви животни... Без тях не можем, а ги приемаме за даденост", коментира Елена Ганчева от екипа на WWF-България.

"Съвсем скоро, януари месец внесохме предложение в Министерството на околната среда и водите за обявяване на 10 нови защитени територии. Част от тях са в Стара планина и са потенциални местообитания на риса. Някога много отдавна е имало рисове в България, това са изключително потейни животни, които не може човек току-така да срещне и да види. От много време няма данни за тези животни, въпреки, че на Балканския полуостров все още ги има. Нашата цел е създавайки защитена местност, обособявайки едно пространство като защитено от човека да има шанс това емблематично животно да се завърне", отбеляза Ганчева.

"За първи път от 4 години насам имаме невероятната възможност да отбележим Часът на Земята на живо с наши поддръжници", сподели Ганчева. Всички желаещи са поканени в клуб Mixtape 5 в събота, 25.03.23 от 20:30 ч., където ще има богата програма.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

По-голям брой седмокласници завършват в София тази година...

Випускът на седмокласниците в столицата тази година е по-голям от предходните и затова конкуренцията при кандидатстванет...

Прочети още keyboard_arrow_right