Главна прокуратура проверява яз. "Бели Искър" за нарушение

Главна прокуратура проверява язовир Бели Искър

Снимка: Уикипедя

В отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура се извършва проверка по спазване разпоредбите на Закона за водите, относно състоянието на язовир Бели Искър, съобщиха от Главна прокуратура. Водоемът се намира на 75 от София и осигурява около 20% от водоснабдяването с питейна вода на София, като допълващ обем на основния водоизточник язовир "Искър". 

Бели Искър е построен по горното течение на река Бели Искър в подножието на връх Мусала в Рила и на около 1900 метра надморска височина. Той е един от най-високопланинските язовири в Европа и е едно от най-старите хидротехнически съоръжения в България. Строителството му започва през 1939 година и окончателно завършва през 1945 година.

Главният прокурор Иван Гешев възложи днес на ДАНС и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната.

Проверката трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите.

В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от проверката ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напусна ни Гергина Тончева - първият директор на Класическата гим......

Гергина Тончева, първият директор на НГДЕК "Константин Кирил Философ“, ни е напуснала, става ясно от пост в социал...

Прочети още keyboard_arrow_right