Информационни табели в 3 столични района ще информират гражданите как да подават сигнали

-

Снимка: Столица.bg


През ноември в столичните квартали Слатина, Люлин и Витоша ще бъдат поставени 6 информационни табели с контакти за бърза реакция при престъпления и нередности в градска и семейна среда. Те ще помогнат на гражданите да реагират навременно при нарушения на обществения ред, домашно насилие, при престъпления онлайн, да влязат в контакт с общината, ако имат въпроси и предложения. На табелите ще има и QR код за сваляне на информацията.

Поставянето на табелите е основен акцент от проекта „Разбери как можеш“ на Сдружение „Безопасни детски площадки“, финансиран по програма „Социални иновации“ на Столична община, подкрепата на район „Слатина“, „Витоша“, „Люлин“ и СДВР.

Тези райони са избрани, защото покриват част от територията на РПУ-1, РПУ-6 и РПУ-9, съответно в трите столични района. Според статистика на МВР за 2021 г. това са районите на територията на гр. София с най-висока степен на престъпления като грабежи, вандализъм, кражби на коли, престъпления спрямо личността, домашно насилие и т.н. Табелите ще съдържат информация и полезни телефони, на които гражданите да сигнализират във всеки от различните случаи - независимо дали става въпрос за замърсяване, неправилно паркиране или насилие в дома.

Съдържанието на табелите е съобразено със спецификата на локациите, съобщават организаторите на инициативата.

„Важно е, според нас, на видни места в града, да има знаци, на които ясно и точно да е написано как да реагираш на ситуациите, случващи се всеки ден – различни пътни инциденти, насилие в училище или вкъщи, също и опасностите в онлайн общуването. Децата трябва да знаят, че светът е уреден с институции или хора, които вземат някакви решения и те имат достъп до тези хора, могат да правят предложения и да взаимодействат с тях, за да направят промяна“, каза пред БНР Мая Цанева от гражданското сдружение „Безопасни детски площадки“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Има сигнал, че изчезналият Мартин Иванов е видян в столичен Мол...

Родителите на изчезналия студент Мартин Иванов са получили сигнал по Фейсбук от младеж, който твърди, че е видял сина им...

Прочети още keyboard_arrow_right