Начална страница / Още / Каква е популацията на котки в София

Каква е популацията на котки в София

Столична община не е представила данни за популацията на котките и кучетата в София и ще трябва да направи преброяване. Това е изискване на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ. Няма община, която да ни е представила данни, няма и официални данни каква е популацията им, съобщиха пред Столица.bg от БАБХ.

Според Закона за животните всяка община трябва да има програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. Една от целите е да се подобри здравето и благосъстоянието на населението като се намали риска от разпространението на заразни болести и инфекции, както и от възникване на зоонози – група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно.

“Изготвяме искане до общините да стартират преброяване и да ни предоставят информация за ситуацията с бездомните котки, в това число, ако има общини, които са приели общински програми за овладяване популацията на безстопанствени кучета, в които да са включени и котки. Поставяме срок за подаване на информация до края на месец ноември тази година”, обясниха от Агенцията по храните.

От БАБХ заявяват, че общините не са под техен контрол, но Агенцията разчита на съвместното, между институциите, сътрудничество. Контролът на безстопанствените животни е отговорност на самите общини. БАБХ има правомощия да контролира изпълнението на програми за овладяване популацията на безстопанствени кучета и когато в тях не е разписано и упоменато изрично и „за котки“, е трудно Агенцията да направи нещо по този въпрос. По тази причина искаме информация, дали се предвиждат и ако да, кога стартират преброяване и мерки за контрол на тази популация на ниво общини, обясниха от Агенцията.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Подписват договора за доставката на новите линейки в столицата

Здравният министър Кирил Ананиев ще подпише днес два договора за доставка на нови линейки с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *