Какво може, и какво - не в столичните градинки

photo_library
 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

Зачестяват случаите, в които столичните обществени паркове се превръщат в места за "частни партита", коментират граждани в социалните мрежи.

Организирането на рождени дни и други празници, шумното допълнително озвучаване на празнуването, "резервирането" на пейки, беседки и части от детски площадки за определени хора става все по-често срещано явление в градинки и паркове. Често след "празнуването" остава стъпкана трева, купища непочистени боклуци, изпотрошени пейки, обърнати кошчета за смет. Всичко това с право възмущава гражданите, които живеят в близост или може би също искат да разходят децата си и да почиват в парка на спокойствие.  

Ето какво казва столичанинът Мартин Димитров за любимата на мнозина софиянци Докторска градина:

"Едно от най-неприятните места в София през уикенда е "Докторската градина". Това неголямо и уютно пространство е сред малкото, създаващи — макар и плахо — усещането, че обитаваме европейска столица. Когато човек крачи из алеите на "Докторската", някак естествено изправя глава и си казва: "Ей, малко като във Виена съм тук!". Предполагам, че когато във Виена са били най-зле, например след войната, точно така са им изглеждали градинките. Но, ако искаш да се почувстваш съвсем като във Виена, може да кривнеш малко и да се изтипосаш пред "Савини", където едно еклерче е на цената на роговица. Продаваш си роговицата, ядеш еклер. Не си я продаваш — не ядеш. Просто е. Но, нека ние не се отклоняваме, нека си останем в самата градинка, а не да поемаме по разоряващия, ослепителен път на кето-удоволствията.

В "Докторската" има тревна площ, малка детска площадка, пейки и алеи. Ако си майка на току-що проходило, площадката е идеална — има омекотяващ под, та ако наследника и бъдещ Анщайн се пребие на куче, да не ореве тероара. Ако си беден студент, представящ се за непоправим романтик поради същата тази бедност, градинката е разкошна за целуване и натискане, а докато си поемаш въздух и бориш вълнението, можеш да сваляш звезди. Ако си служител в кол-център, в "Докторската" можеш да подвиеш крак и да проветриш натежалата от разговори с идиоти глава, отпивайки латемакиато. Ако си шпионин, това е идеално място за среща с друг шпионин — двама души по шлифери никого няма да впечатлят, градинката е с традиции. Ако си докторант по философски науки, в "Докторската" можеш да разтвориш дълбоко интелектуална книга, а заедно с нея и надеждата да бъдеш заговорен от пъпчива и извратена поетеса, на чийто таван да експериментирате до припадък. Няма да се случи, но пък надеждата умира последна. Ако си елегантна дама с кученце, градинката също е изключително подходяща, но това го знаем от литературата.

В "Докторската" вече няма такива персонажи, особено през уикендите. Днес минах от там, празнуваше се детски рожден ден — бяха си донесли уредба, масички, шезлонги, домашно приготвени сандвичи и сладки, безалкохолни, бяха домъкнали и аниматори. Под виещите детски песнички от уредбичката аниматорите увеселяваха малките дечица (които не са виновни), превръщайки една от тревните площи на градинката в нещо средно между Слънчев Бряг, Мрачен Пазарджик и варварско забавление.
Тази година видях и кръщене в беседката. Не самото кръщене, а афтър-партито — някакви бяха украсили беседката, бяха сложили надписи от сорта на "честито кръщене" и — заедно с още 40-50 православни християни — се наливаха с коктейли, озвучавайки с любимата си музика един стабилен периметър.

Преди около месец налетях на една майка, която беше домъкнала мрежа за федербал, беше забила мрежата в тревата и дечицата ѝ очевидно участваха в световното по федербал в "Докторската", защото друга причина да мъкнеш мрежа в градинка, освен ако няма световно, аз не намирам. Тя беше пополегнала като на нивата до една хладилна чанта, беше опънала едни рогозки, джвакаше сандвич и наблюдаваше федербала (в интерес на истината, беше леко апатична публика).

Мисля, че това е малка градска градинка, която не предполага нито такова настъпение, нито такива изстъпления. Не искам да прозвучи политически некоректно, но ако продължава така, съвсем скоро очаквам в беседката на "Докторската" на някой да му направят сюнет.

Голямата градинка при "Земята и хората" позволява да си опънеш одеялата, детето ти да търкаля колелото от каруцата на прадядо си, а ти да локаш аперол-шприц от хладилната чанта. Позволява един градски пикник, а и там това е разрешено.

"Докторската" не може да понесе това, което ѝ се причинява. Ако се заслушаш, ще чуеш как душите на докторите, загинали в битката за Плевен и на Шипка стенат, защото не могат да намерят спокойствие при целия тоя федербал и цялата тая дандания.

Тъй като очевидно хората няма да се усетят, ще е много добре да има правила — да не организираш футболен турнир в тревата, да не правиш панихида в беседката, такива, за начало най-фундаментални правила."

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 230 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1539 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът Албена Атанасова поздрави хората с увреждания в София...

На 3 декември много страни по света отбелязват Международния ден на хората с увреждания, официално обявен от Генералната...

Прочети още keyboard_arrow_right