Камарата на архитектите искат по-голям прием на студенти и още по-голяма цедка при обучението

Камарата на архитектите искат по-голям прием на студенти и още по-голяма це

Снимка: КАБ

Да не се дава проектантска правоспособност на лица, придобили магистратура по инженерна специалност и бакалавърска степен по друга специалност

Ремонт на ремонта, качество на строителството, некадърни проектанти и архитекти с некадърни проекти, поправки, забавяне на строителството, подмяна на строителни материали и всичко, което изплува като негатив в инвестиционния процес и строителството трябва да се спре и прекрати.

Примерите в София, в областин градове и дори в малките селища са много и очевидно лични обвинения няма с нищо да допринесат за подобряване на процеса и качеството на строителство, особено на обществени обекти с публични средства.

Излишно е да припомняме "водната стена", премахната след 3 дни от монтирането, на пл. Гарибални на архитект от АДА и преработването на проекта им за ремонта на пл. "Св. Александър Невски", което коства забавяне втора година на Столична община. Преди дни подпорна стена се срути и затрупа автомобили във Варна. Десетки са примерите, в които отговорните - некадърни проектанти, архитекти и изпълнители, се разминават само с медийни публикаци и "всяко чудо за 3 дни".

Ясно е, че трябват освен промени на нормативната уредба и на изискванията при обучението на студентите по архитектура и строителство. Тази инициатива стартира Камарата на архитектите в България. Вече имат конкретни предложение за бъдещите архитекти, конструктори, инженери,  които излизат от столичния УАСГ и другите ВУЗ-ове в страната. 

От КАБ инициират нормативни промени за качествено архитектурно образование за повишаване качеството на архитектурното образование. Идеята е при облекчени условия за прием по специалността да се повишат изискванията към студентите по време на самото обучение. По този начин в системата на висшето образование по архитектура ще остават само студентите, които показват необходимите качества за професионално развитие в сферата.

Целта е университетите да създават висококвалифицирани специалисти, които да допринасят за устойчивото развитие на градовете. Подготвяните промени предвиждат повече възможности за професионална преддипломна практика, свързана с усвояването на професията. Една от идеите е КАБ да предоставя информационна платформа, която да подпомага студентите при избора им на стаж по специалността, обясниха от Камарата.

Предстои среща на представители от КАБ в МОН и създаването на работна група с участието на представители на Архитектурните факултети от различните университети в България, която да формулира конкретните предложения за промени в нормативната уредба и по-точно в Наредбата за държавните изисквания към магистрите по архитектура. Очаква се до есента предложенията за промени да бъдат внесени за разглеждане в Министерството на образованието и науката. Това съобщи зам.-председателят на КАБ проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов по време на кръгла маса на тема „Качество в проектирането - аспекти и проблеми”, която се проведе на 17 юни в рамките на Архитектурно-строителната седмица.

Събитието бе организирано от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и в него участваха представители на браншовите организации, свързани със сектора, на академичната общност, държавната администрация и политически партии. Участниците в дискусията обсъдиха темите за промените в инженерното и архитектурното образование през последните 15 години; развитието на новите технологии в проектирането; влиянието на цените върху качеството на проектиране.

Присъстващите се обединиха около идеята, че са необходими нормативни промени, които да отговорят на съвременните изисквания и на динамичните промени в сферата на образованието. Архитекти и инженери настояха академичната подготовка на студентите в тези специалности да се фокусира върху специфичната обществена функция и световните стандарти на професията. Според тях трябва да се засили практическата страна на обучението, за да може студентите да се запознаят с изискванията на бъдещата си професия.

Участниците бяха категорични, че не трябва да се допуска даването на пълна проектантска правоспособност на лица, придобили магистратура по инженерна специалност при условие, че имат бакалавърска степен по друга специалност. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране е длъжна да защитава обществения интерес и да не допуска неквалифицирани хора до важни професии, тъй като това може да доведе до тежки последствия за обществото, заяви председателят на КИИП София - град инж. Стефан Кинарев.

Присъстващите подчертаха отговорната роля на браншовите организации при предоставянето на пълна проектантска правоспособност на новозавършилите архитекти и инженери. Вписването в регистъра на съответната камара е строго регламентирано и става на базата на придобитата образователна степен и проектантския стаж, изтъкна председателят на КИИП инж. Марин Гергов.
Професионалните общности на инженерите и архитектите да работят съвместно за оптимизирането на законите за образованието, упражняването и регулирането на двете професии, призоваха участниците в кръглата маса.

Очаква се до есента предложенията за промени в обучението да бъдат внесени за разглеждане в Министерството на образованието и науката.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Топ 5 на най-печелившите казино игри...

Забавлението и лесните печалби привличат все повече хора към игрите на късмета. Посещението на игралната зала, обаче мож...

Прочети още keyboard_arrow_right