Киното влиза в класните стаи в София, Велико Търново и Ловеч

Киното влиза в класните стаи в София, Велико Търново и Ловеч

Снимка: Кино в училище

В програмата са включени филмите „Лудият Пиеро“ с Жан Пол Белмондо и българските „Подслон“ и "Жалейка"

За седма поредна година в София, Велико Търново и Ловеч ще се проведе инициативата “Кино в училище” на Сдружение „Арте Урбана Колектив“, която цели да внедри Седмото изкуство в образователната система и по този начин да запознае младите зрители с киното и останалите изкуства, показани през неговия обектив.

След като през 2020/ 2021 г. стотици деца и младежи от различни населени места се докоснаха до необятната вселена на киното, благодарение на инициативата, тази година мащабите са дори още по-големи. През тази учебна година в "Кино в училище" ще предложи 7 нови филма, които ще бъдат на разположение на учителите; 3 нови целогодишни кино-клуба, съчетаващи прожекции и практически ателиета в София, Велико Търново и Ловеч и новата програма “Моето място в киното”, с фокус върху жените-режисьори.

Заниманията изграждат на първо място визуална култура у най-младите, допринасят за развиването на бъдещите публики, но също така дават възможност на учениците да развиват компетенции и умения, важни за израстването им като пълноценни личности в 21 век.

Инициативата „Кино в училище“ включва няколко напълно безплатни програми и възможности, които се предоставят на учители, читалищни дейци, библиотекари и организатори на младежки кино-клубове след предварително записване и разговор с екипа на сдружението. Първата от тях е европейската платформа CinEd, чиято цел е да разпространява европейското кино сред широк кръг младежи на възраст от 6 до 19 години в Европа. Тази платформа предоставя колекция от 15 пълнометражни филма и 4 програми от късометражни, представящи игрално, документално, експериментално кино от 15 държави.

Между тях са първите филми от историята на киното, класиките „Лудият Пиеро“ (реж. Жан-Люк Годар, с участието на Жан-Пол Белмондо), „Първият учебен ден“ (реж. Жак Розие), „Духът на кошера“ (реж. Виктор Ерисе) и др. От българска страна представителите са „Подслон“ (реж. Драго Шолев), както и най-новото попълнение в колекцията, което съвсем скоро ще бъде на платформата – „Жалейка“ (на реж. Елица Петкова).

Важна част от програмата са предложенията за педагогически дейности, които показват как конкретно да се развие и задълбочи работата с младите преди и след прожекция. Организаторите на проекта за България са създали още планове и програми за целогодишни кино-клубове, които могат да бъдат приложени в учебна среда. Провеждат се и обучения, които въвеждат учителите в използваната кинопедагогика и избраните филми.

4840 учители и културни медиатори са се запознали с програмата от създаването й през 2015 г. досега.

Друга програма от инциативата “Кино в училище” 2021/2022 е практически ориентираната програма „Киното, сто години младост“, създадена през 1995 г. от Френската национална филмотека, благодарение на която групи от млади хора на възраст между 6 и 18 години по целия свят участват в уникално кинематографично изживяване.

Една от най-важните характеристики на този проект е голямото разнообразие на неговите участници. Те са от различни възрасти, от 6 до 18 години, и са от различни държави по целия свят, говорещи различни езици. Участват ученически групи от малки села, големи градове, от предградията, а училищата, които от българска страна са се включили в проекта досега са: ОбУ “Неофит Рилски” - с. Дерманци, 98 НУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - гр. София, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография в София, а от тази година и СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 287 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 228 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 800 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Веселин Калановски: Няма еднозначни неща...

На този свят няма еднозначни неща. Не би могло да се вземе еднозначно решение. Това заяви общинския съветник, актьор и к...

Прочети още keyboard_arrow_right