Начална страница / Още / Кое е липсващото име в разследването на ВTV за приема в детските градини?

Кое е липсващото име в разследването на ВTV за приема в детските градини?

Директорът на 164-та детска градина в Горна Баня Марияна Иванова беше уволнена в края на 2017 г. от Столична община, поради сериозни финансови нарушения и прием на деца без документи,  неспазвайки разпоредбите. Уволнената директорка даде редица интервюта, в които обвини служители от общината. Случаят имаше широк отзвук. Иванова получи подкрепата на ПП„Да, България“.

ВTV направи свое проучване. Установено бе, че има списък с инициалите на родителите, които са уредили децата си във въпросната детска градина по „втория начин”, но там го няма едно важно име – на Иво Мирчев.

Мирчев е член на Изпълнителната комисия на „Да, България“. Двете му деца ходят в 164-та детска градина в Горна Баня. Иванова казваше, че участията й в медиите са със личното съдействие на Мирчев и пресцентъра на „Да, България“.

В профила си днес Мирчев сподели клип с гледната точка на партията по този въпрос. Разследването на Топновини сочи, че причините да бъде подкрепена бившата директорка са не само политически, а и лични. Тя е записала децата на Мирчев като е нарушила правилата за прием. Имената на децата са известни, но няма да бъдат огласени.

По-голямото дете на Иво Мирчев прережда всички, които са в листата на чакащите за място в детската градина. Детето е преместено от Княжево в детската градина в Горна Баня и това е станало с решение на ръководството, но без да има обявено свободно място.

По същия начин е прието в 164-та детска градина и другото дете на Мирчев, но този път заради хронично заболяване. Неприятното в случая е, че изобщо не е представян документ за хронично заболяване на детето, какъвто трябва да има. Хроничното заболяване не е доказано до момента от медицински лица, но въпреки това, то е записано от Иванова в детската градина.

Груби финансови и нормативни нарушения установи при проверката на Иванова Столична община. Преди няколко дни пред ВTV проверяващите казаха, че уволнената директорка Иванова е разделяла поръчки, за да минат под законовите прагове за провеждане на открит конкурс по ЗОП. Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди втора проверка, която се провежда сега и проверява твърденията на Иванова за натиск от служители на общината, а също и обществените поръчки, които е провеждала. И тук може да се мисли за личен интерес в подкрепата на бившата директорка от ПП „Да, България”.

По медиите Иванова каза, че е записвала децата без необходимите изискващи се документи, защото е притискана от общината и други институции. Коментирайки случая, активистът на „Да, България” Мирчев пише в социалните мрежи: „Корупцията процъфтява, а ако искате детето Ви да влезе е добре да имате силен контакт в съответната община.“

Любопитни въпроси предизвиква написаното от Мирчев: какви са отношенията между него и уволнената Иванова; дали Мирчев има контакт в съответната община“, и ако това е така, кой е той? Подкрепата на ПП „Да, България“ на Иванова, дали не е отплата? Непонятно е, ако това не е така, какви са причините, борещата се за законност и ред партия да защитава именно човек, който нарушава правилата.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сестри от MAXsport спечелиха 3 златни медала от Гранд при в София

Талантливите сестри Божидара и Магдалена Ранови спечелиха три златни медали на турнира по карате Гранд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *