На 15 години Лео Бианки спира да ходи на училище и започва работи. Тогава открива своята голяма страст - готвенето. През 1992 г. идва на гости в Бургас и остава да живее там. По-късно се мести в София. Италианецът става първият чужденeц участник в Биг брадър през 2005 г. Участва в кулинарни предавания по българските телевизии, а миналия сезон бе в журито на MasterChef. Днес води собствена кулинарна рубрика „Животът е прекрасен с Лео Бианки“ в предаването „Преди обед“ по bTV. Италианецът е известен и с музикалния си талант и записва няколко песни с Део, има дует с Мария Илиева. Реализирал е няколко музикални проекта с Играта, Део и Рафи, а песента "Цяло лято" събира над 2 милиона гледания в You Tube. Лео има и две пицарии в София. Тук, в България, се жени за приятелката си Лучия. Двамата имат близнаци - Матия и Николо. Пред Столица.bg най-популярният италианец у нас разказва за живота, музиката и вкусната храна.
- Лео, какво ви накара да дойдете в България и да останете тук със семейството си?
- Тогава беше 1992 година, баща ми идва тук на гости, защото в Бургас имаме приятелско семейство. Пристигнахме в България само да се видим. Тогава баща ми установи, че липсват италиански заведения. Разбра, че с малко пари може да се отвори ресторант и оттам тръгна идеята ни за бизнес в България.
- Децата ви добре ли се чувстват тук?
- Децата се чувстват перфектно тук, в България, и искам да уточня, че те са българи, защото те са родени в София на 30 октомври 2013г. Така че те усещат повече Италия като почивка и като място, където могат да видят роднини. Тук ходят на детската градина и се чувстват перфектно. Чувам ги как говорят български доста по-добре от мен. За мен това е мястото, където може спокойно да учат и да растат.
- Къде се чувствате по-добре, докато готвите под светлините на прожекторите или в кухнята в заведението?
- Разбира се, в кухнята, там е мястото, където мога да се забавлявам, да се концентрирам, където давам възможност на хората да опитат това, което аз съм готвил.
- А музиката?
- Пеенето ми е повече хоби, повече ми е за кеф и мисля, че вече оставям щафетата на по-младите хора. Важното е, че съм опитал и това да се качвам на сцената и да пея пред хиляди хора. Но наистина ресторантьорството е малко по-различно, повече ангажименти имам и повече трудности.
- Кой ви помогна да станете добър готвач?
- Баща ми, който, като мен, не е учил в училище за готвачи, просто това си е страст. От него съм научил различни неща. Когато проумях, че ресторантът не е вече само хоби, заминах за Италия. Там учих в школа за Мишлен готвачи. Искам от цялото си сърце да благодаря на баща ми, че ми даде тази възможност и този опит.
- Участието в MasterChef помогна ли за развитието на ресторантите ви?
- Като всеки риалити формат, няма как да не помага. MasterChef беше черешката на тортата в кариерата ми, поради факта, че това е една визитка не само в България, но и в световен мащаб. Помогна ми за развитието на ресторантите. Много се радвам, че бях част от журито. Трудна година, но с много интересни неща, които научих. Да бъда в журито беше моя отдавнашна мечта, която се сбъдна.
- Как протича един ваш ден?
- Всеки ден започва с децата. Сутрин ги оставям на училище, закусвам, душ. Отивам в ресторанта и не излизам до вечерта. Ако ми се наложи да изляза, знам, че имам хора зад гърба си, на които да се доверя. Със сигурност обаче предпочитам за обяд и вечеря да съм там, за да се уверя как вървят нещата. Естествено в дните, когато няма много резервации и има достатъчно хора в кухнята, предпочитам да остана вкъщи, при семейството си и да готвя за тях.
- Кое ястие ви харесва от българската кухня?
- Обичам почти всичко от българската кухня. Всяка година виждаме голямо развитие, което показваме и в рубриката „Животът е прекрасен“. Известни шеф-готвачи правят всичко възможно да използват българските продукти, да ги модернизират и да ги направят още по-красиви в чинията. Затова няма нещо, което да не ми харесва. Българската кухня ще става още по-добра, евала на българските шеф-готвачи.
- Има ли мода в кулинарното изкуство?
- Да наричаме мода кулинарното изкуство е грешка, но има тенденция. Всеки един готвач си има неговия път. Някои избират по-здравословното, други - клонят към българската кухня с продукти, смесени от няколко района. Трети предпочитат да е малко по-гурме. Има хора, които обичат да готвят с малко по-молекулярна кухня, в което няма нищо лошо. Дори аз използвам някои неща, за да украсявам чиниите, просто в кухнята всеки може да използва каквото си иска и да го направи по негов си начин. Така че толкова хубаво нещо е кулинарията. Мода точно не, но тенденция има.
Интервю на Мира Еленкова
Коментари
Последни
Новините в София: Най-важното за деня 23 април 2024 г.
Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 23 април. Кола се за... Прочети още...
Повдигнаха обвинение срещу мъжа, извадил пистолет в столичния кв. Хаджи Димитър
Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за хулиганство и за... Прочети още...
За 3 месеца: 1755 стари автомобила са стикирани в София
1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столична община, които отговарят на кр... Прочети още...
„Хазартното дело“ срещу Божков вече е в съда
След 4-годишно разследване т.нар. "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда, съобщава bTV. П... Прочети още...
Виж също
closeПостоянният пролетен проблем на София - кражбата на цветя...
С настъпването на пролетния сезон и засаждането на цветя, в столицата всяка година се сблъскваме с един и същи проблем -...
Прочети още keyboard_arrow_right