Летище София с акредитация за управление на въглеродните емисии

Летище София с акредитация за управление на въглеродните емисии

Снимка: Столица.bg

Летище София е първото у нас, което получи акредитация „Ниво 3 - Оптимизиране“ за управление на въглеродни емисии. Процедурата е продължила близо 6 месеца, съобщават от аеропорта.

Програмата за въглеродна акредитация на летищата Airport Carbon Accreditation (ACA) е единствената институционално одобрена глобална програма за сертифициране на управлението на въглеродните емисии на летищата. Тя независимо оценява усилията им да управляват и намаляват въглеродните си емисии чрез 6 нива на сертифициране: “Картографиране", "Намаляване", "Оптимизиране", "Неутралност", "Преобразуване" и "Преход".

Третото ниво в тази програма, което получава летище София, обхваща управлението на емисиите не само на аерогарата, но и на партньори и трети заинтересувани страни, които имат дейност на летището, като например компании, отговарящи за наземно обслужване, градски транспорт от и до летище София, карго фирми, наематели.

Със същото ниво 3 в Европа са големи международни летища като Мюнхен (ключов партньор в концесията на летище София), Хийтроу, Истанбул, Барселона и други.

Сертификацията е част от мерките за управление на въздействието върху околната среда на летището. Изготвен е план за управление на емисиите, като първите предвидени мерки са поставяне на енергоспестяващо осветление на Терминал 2, ново LED осветление на перона и поетапна замяна на превозните средства с изцяло електрически.

48,2 % от глобалния въздушен трафик минава през акредитирани по програмата летища, които са общо 396, като 153 от тях са акредитирани с Ниво 1, други 92 имат Ниво 2, Ниво 3 имат 67, 58 Ниво 3+ и съответно 14 летища са постигнали ниво 4, а 12 – Ниво 4+.

„Околната среда е една от ключовите ни ценности не само за COФ Кънект, но и за Meridiam, които стоят зад нас в този проект с голям потенциал. Предстои значителна трансформация, която включва разширяване на въздушната свързаност, значително подобряване на инфраструктурата и развитие на екипа, като всичко това съобразяваме с екологичните и социални аспекти. Акредитацията е важна стъпка от ангажимента ни към околната среда, ще продължим да надграждаме в следващите години“, каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 166 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1057 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1250 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Готова е новата спирка до метростанция "Г. М. Димитров"...

Готова е новата спирка на ъгъла на бул. Д-р Г. М. Димитров и бул. Св. Климент Охридски, до метростанция "Г. М. Димитров"...

Прочети още keyboard_arrow_right