Макети на изчезналия паметник на Бомбиера са представени във Военната академия

-

Снимка: Военна академия "Г.С.Раковски"

Във Военната академия "Г.С. Раковски" в София днес беше представен проекта „Възстановяване на паметта“ - съвместна инициатива на НФ „Култура“, продуцентската компания „Бо Филм“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“.

В рамките на инициативата ученици от столичната Национална гимназия за приложни изкуства са изработили 8 мащабни скулптурни фигури от глина, които са макети на изчезналия паметник на Бомбиера. С тези макети, създадени с много професионална любов и старание, ще бъде поставено началото на една инициатива за възстановяване на Паметника на Бомбиера – един от многото значими паметници в културно-историческия ансамбъл от архитектурното наследство на Академията и столицата, отбелязват организаторите на събитието.

Макетите са изработени от глина в рамките на двудневен уъркшоп. Предстои да бъде направен и филм, в който ще бъде излъчен целият процес по създаването на макетите.

За паметника се знае малко. Той бил посветен на онези български воини, които са имали силата и таланта да хвърлят гранатите на най-далечно разстояние сред позициите на противника и се ползвали с особен авторитет сред останалите войници. Повече от десетилетие паметникът величествено се е извисявал при плаца във Военното училище. Съществувал е до началото на 50-те години на 20 век, когато е обявен за остатък от миналото и е съборен. От него са запазени само оскъдно количество фотографии.

„Във военното училище на Негово величество е издигнат паметника на Бомбиера. Бил е висок 4 метра. Ние през 2016 г успяхме да намерим само неговия постамент. Паметникът е бил толкова хубав, че всички випускници, когато отивали към военните формирования, са искали да си направят снимка пред него. Той е олицетворение, събирателен образ на българския войник. Догадките са, че паметникът е дело на скулптора Михаил Михайлов, но нямаме исторически доказателства, че е така. Било е трудна задача, да може в този паметник да се вплете съдбата на стотици хиляди воини“, разказва ген. майор Тодор Дочев, началник на Военната академия.

„В тези скулптури учениците са предали своето авторско виждане как един паметник, изровен от миналото, не съществуващ в настоящото, оживява в три измерения. И тези хора са се опитали да ни внушат, че Нищо не е изгубено и всичко може да бъде възкресено!“, допълва той.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обявиха списъка с министрите в кабинета „Денков – Габриел“...

Вече са ясни имената на министрите в проектокабинета „Денков - Габриел”. Списъкът беше обявен официално от а...

Прочети още keyboard_arrow_right