Начална страница / Още / Местят паметника на Джон Атанасов в Техническия университет в София
кадър: bTV

Местят паметника на Джон Атанасов в Техническия университет в София

Притежателят на сградата в която се помещава Телефонната палата в София е поискал паметника на Джон Атанасов, който в момента се намира пред нея да бъде преместен. Информацията на на bTV.

Сградата е притежание на “НГ пропърти” ЕАД, чийто собственик е небезисвестният Васил Божков.

Авторът на скулптурата Вълко Ценов обаче не е съгласен тя да бъде преместена.

Бронзовият монумент неслучайно е поставен там, тъй като Телефонната палата се свързва с технологиите и комуникациите. Ценов останал изненадан, че искат да местят неговото произведение. И определи намерението като “провинциално”, “безмислено” и “нагло”.

Намеренията на Божков е да превърне сградата на Телефонната палата в културен център-музей, който да помещава изложба с 3000 артефакта от личната му колекция.

Представителят на Васил Божков – Борислав Петров отговори пред bTV, че преместването ще стане за сметка на дружеството. И според него за монумента ще се намери много по-подходящо място. Намерението е той да се помещава в Техническия университет в София.

Идеята е паметника на Джон Атанасов да бъде поставен в градинка зад Факултета по компютърни науки в Техническия университет. Проф. Георги Михов – ректор на университета сподели, че приемат да приютят паметника с огромна радост. И го определи като “подарък” и “велика чест” за тях.

Все още не е ясно дали паметника в действителност ще бъде преместен. Причината е следната – собственик на монумента е СО и ако авторът на творбата – Вълко Ценов не е съгласен, то общината няма право да одобри преместването му.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Благотворителен семинар в София събира средства за близнаци с ДЦП

Благотворителен семинар ще се проведе в София на 29 ноември. Събраните средства от събитието ще бъдат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *