Министрите Демерджиев и Зарков подписаха Меморандум в защита на пострадалите от домашно насилие

Министрите Демерджиев и Зарков подписаха Меморандум в защита на пострадалит

Снимка: МВР

Документът регламентира взаимодействието на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието, Националното бюро за правна помощ и Адвокатските съвети

„Много съм радостен от тази инициатива, тя е добра стъпка и много сериозна основа", заяви вицепремиерът то обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който заедно с министър Крум Зарков подписа Меморандума за сътрудничество и партньорство в защита на пострадалите от домашно насилие.

По думите на вътрешния министър, единственият път за справянето с този вид престъпления е чрез общи действия. „Трябва да ангажираме още институции, за да бъдем максимално ефективни. Ако привлечем и социалното министерство, и министерството на здравеопазването, мисля, че този тежък проблем ще бъде решен. Можем да се поздравим, че днес правим една важна, съществена стъпка" - подчерта министър Демерджиев.
„Сътрудничеството по този въпрос е от изключително значение за ефективната защита за жертвите" – заяви на церемонията министър Крум Зарков и декларира готовността на структурите на Министерството на правосъдието да работят активно за преодоляването на социално значимия проблем с домашното насилие.

Меморандумът предвижда във всеки установен случай на лице, пострадало от домашно насилие, органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и след изявено желание да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.
Адвокатските съвети, от своя страна, публикуват списък на дежурните адвокати, специализирани в областта на домашното насилие и определят от този списък адвокат, който да консултира жертвата. Адвокатските съвети осигуряват дежурен адвокат при всеки сигнал от органите на МВР за установено лице, пострадало от домашно насилие, който отива на място в институцията, където се намира жертвата (РПУ, кризисен център, медицинско заведение или др.).

Органите на МВР при необходимост и в рамките на законовите си правомощия съдействат на определените адвокати за осигуряване на защита на пострадалите от домашно насилие.
На събитието присъства и председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, който заяви, че успехите на Националното бюро за правна помощ /НБПП/, промените в Закона за правната помощ и добрите практики у нас вече са известни и в Европа.

Пресцентър МВР

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

По-голям брой седмокласници завършват в София тази година...

Випускът на седмокласниците в столицата тази година е по-голям от предходните и затова конкуренцията при кандидатстванет...

Прочети още keyboard_arrow_right