Млад мъж от Нови хан прави фигури от гуми, за да се лекува (СНИМКИ)

photo_library
 • фигурки

  Снимка: Фейсбук, "Дари надежда за Ники"

 • фигурки

  Снимка: Фейсбук, "Дари надежда за Ники"

Млад мъж от Нови хан страда от болестта на Бехтерев. Чува диагнозата преди 6 години. Но Николай Дерменджиев не позволява на отчаянието да го победи. Нищо, че едва на 26 години остава без родители и е парализиран. 
 
Волята го вдига отново на крака и днес той прави изкуство от стари автомобилни гуми. За да създава настроение наоколо, а и за да си помага със средства за лечението си. А щом се движа, казва Николай, значи съм щастлив. За салата на духа и за творенията на Николай разказва Нова телевизия. 
 
Най-напред младият мъж почнал с по-прости неща. След това неусетно дошли охлювите, лебедите, мечетата, зайчетата. Колко е направил през годините, Николай не знае. Но много добре знае защо започнал.
 
„Казаха ми диагнозата. А през 2014 година вече се почувствах много зле. Получих парализа. Изведнъж от кръста надолу ми се отрязаха краката и край. Шест месеца не можех да мръдна”, разказва той пред камерите. 
 
„Беше на едно биологично лечение 6 месеца и на 11-та инжекция Ники се парализира. Направи една белодробна емболия, с 5 белодробни инфаркта, отключи диабет, дислипидемия, панкреатит, язва на стомаха”, допълва Агнеса Трайкова- асистент на Ники заради необходимостта от 100% чужда помощ. На всеки шест месеца със средства събрани от благотворителни концерти, базари и дарения, двамата пътуват до Турция, където следят състоянието на Николай. Болестта на Бехтерев в момента е в ремисия, но увреждането на белите дробове продължава.
 
Дядо Господ му е взел здравето, но му е дал акъл. Всичко прави. И питки меси, и торти прави, и ястия прави, всичко. И мъжка работа, и животни гледа, всичко”, разказва съседката Надежда Петрова.
 
"Като почина майка му, Бог да я прости, и го изхвърлиха навън - пред вратата там, където живееха на квартира. Аз казах на дъщерите: „Вижте какво, Ники остава тук!”. Една паничка повече вода ще сипя в тенджерата, но за него ще има. И така Ники остана 13 години вече. И си е наш”, разказва Надежда. Съседският младеж в онзи момент, семейството на Надежда вече познавало добре. Помагал винаги, когато и с каквото може.
 
Първата фигурка, която направи беше един лебед преди години и точно за 8 март я продадохме на едно момиче и с парите той купи букети на всички баби в махалата, за да ги зарадва”, намесва се  Агнеса.
 
След като в Турция вдигнали Николай на крака, той не се отказал и продължил да доставя радост с гуми. Шест години по-късно, фигурите му са известни в целия район. Купили си и от общината в Елин Пелин. За да ги поставят пред сградата.
 
„Някой ако иска да си купи, в интернет аз ги качвам. Има страница „Дари надежда за Ники”. Много хора се обаждат и си поръчват фигурки, искат да помогнат на Ники. На месец лекарствата са около 450 лева”, разказва Агнеса.
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разумно ли е да се тегли бърз кредит по време на криза?...

Много хора желаят да разрешат своите битови проблеми, като изтеглят бърз кредит, който ще стабилизира финансовото им със...

Прочети още keyboard_arrow_right