НИНКН започва инициатива за преоткриване на паметниците на културата

-

Снимка: Столица.bg

В Международния ден за опазване на паметниците на културата, 18 април, от Национален институт за недвижимо културно наследство обявиха старта на една нова инициатива.

Първият директор на Националния институт за паметниците на културата арх. Пейо Бербенлиев тръгва в началото на 60-те години на миналия век с раница из страната, за да издирва красиви стари ценни сгради и структури. Така е поставено началото на опазването на недвижимото културно богатство на България. 80 години по-късно от института канят столичани и всеки който има интерес към опазването на паметниците на културата, да се включат и да ги преоткрият. Те са на твоята улица, в твоя квартал, град, село, може би са твой дом, отбелязват от института.

"Снимай! Погледни с очите на търсач на скрити съкровища. Покажи изящна автентична фасада, фрагмент, декорация, прозорец, врата, които са те впечатлили. Открий за себе си и за всички ценен обект – той може да е реставриран или не, в добро или в лошо състояние.
Разкажи! Разкажи история, която знаеш за стара красива сграда. Сподели какво те привлича в нея. Издири интересни факти. Кажи ни кой паметник на културата искаш да покажеш на приятел от България или от чужбина", призовават от института.

Най-интересните снимки и истории ще бъдат публикувани на страницата на НИНКН, а през септември ще бъде организирана изложба на открито с най-красивите снимки и истории по повод европейските дни на културното наследство. Всеки участник в инициативата ще получи грамота и дълбока признателност от Националния институт за недвижимо културно наследство и професионалистите, които се опитват да съхранят ценните обекти и културната ни памет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

След поредното вандалско драскане, НДК призова: Бъдете бдителни и......

Ръководството на Националния дворец на културата се обръща към всички граждани с молба да бъдат бдителни и отговорни. Пр...

Прочети още keyboard_arrow_right