Окончателно: Децата в 5, 6 и 7 клас в София и в страната с повече часове по български

-

Снимка: Столица.bg


Промените в наредбата за учебните планове, които предвиждат увеличаване на часовете в прогимназиалните класове, са публикувани в Държавен вестник, показва справка на Столица.bg.

Училищните учебни планове, утвърдени въз основа на рамковите учебни планове по тази наредба, за прогимназиалния етап започват да се прилагат от учебната 2022 – 2023 г. за учениците, които постъпват в V, в VI и в VII клас.

Поправките предвиждат увеличаване на часовете по български и литература в 5 и 6 клас с половин час седмично. Също с половин час се увеличават часовете по математика в 5, 6, и 7 клас, както и тези по география в 5 клас. Петокласниците ще имат 51 часа повече годишно, шестокласниците - 36 часа повече за година, а натоварването на седмокласниците ще се увеличи с 18 часа на година. За сметка на това, продължителността на часовете за всички се намалява от 45 на 40 минути.

В София и в страната: Часовете в прогимназията стават 40 минути

Директорите на училищата имат 20 дни, за да приложат новите правила за учебните планове. Ще трябва спешно да се назначат и още 300-400 учители по математика и български език.

От гилдията на директорите неколкократно заявиха своята позиция против промените. Диян Стаматов, общински съветник и директор на столичното 119 училище, посочи три основни причини за това: ще се удължи престоя на децата в училище и децата ще трябва да се прибират в тъмната част на денонощието; в системата има сериозен дефицит на учители по български език и математика и фактът, че все още не са направени редакции на учебното съдържание, което прави промяната непълна и поставя под въпрос нейните цели.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столични деца питат кмета за презастрояването и спортните площадк......

Столични ученици на възраст между 8 и 18 години имаха възможност да зададат своите въпроси към кмета на София Йорданка Ф...

Прочети още keyboard_arrow_right