Пет белошипи ветрушки, излюпени в Софийския зоопарк, ще бъдат пуснати в природата

Пет белошипи ветрушки, излюпени в Софийския зоопарк, ще бъдат пуснати в при

Снимка: Зоологическа градина - София

За четвърта поредна година в сектор “Птици„ на Зоологическа градина – София успешно се размножават 3 двойки белошипи ветрушки, съобщават от зоопарка.

Те бяха предоставени от „Зелени Балкани“ по линия на проекта им „По-добър живот за белошипата ветрушка в югоизточните Балкани“. През пролетта на 2023 г. се излюпиха общо 5 ветрушки в две люпила. На 2 юни, второто люпило от три малки беше предадено на специалистите от Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, които ще се погрижат за тяхната адаптация преди пускането им в подходящи местообитания в българската природа.

Те ще бъдат освободени по метода на хака в околността на с. Левка, общ. Свиленград. На предаването на младите птици присъства и Николай Стойнев – осиновител на трите двойки ветрушки, който дарява средства за тяхното отглеждане на Софийския зоопарк през последните две години.

Белошипата ветрушка (Falco naumanni) е дребен сокол, който е в категория „Критично застрашен вид“ в Червената книга на Р България. До 1960 г. е считан за една от най-многочислените хищни птици в Европа. В резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата на места за гнездене и интензивното прилагане на пестициди, числеността на вида в България рязко намалява и повечето от колониите изчезват.

Благодарение на целенасочената и последователна работа и усилията на природозащитниците днес белошипата ветрушка е възстановен като гнездящ за страната вид. Софийския зоопарк се гордее, че е част от тази успешна консервационна дейност и пожелава успех на малките белошипи ветрушки, които ще увеличат популацията на вида в българската природа.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отпускат 36 млн. лв. за работа с деца и ученици от уязвими групи ......

Държавата отпуска 36 078 916 лева за работа с деца и ученици от уязвими групи в общински училища и детски градини в Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right