Правителството дава 1,9 млн. лв. допълнително за библиотеката на УНСС-София (СНИМКИ)

photo_library
 • Правителството дава 1,9 млн. лв. допълнително за библиотеката на УНСС-София

  Снимка: УНСС

 • Правителството дава 1,9 млн. лв. допълнително за библиотеката на УНСС-София

  Снимка: УНСС

Допълнителни средства в размер на 1 940 000 лева за библиотеката на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София са одобрени на заседание на Министерски съвет на 21 декември 2022 г., похвалиха се от висшето учебно заведение.

Допълнителният тансфер е чрез бюджета на Министерство на образованието и науката е за основен ремонт и за внедряване на съвременни технологии за почистване и съхранение на книжните единици и за по добро и модерно обслужване на ползвателите.

"За нас това е изключително ценна и навременна подкрепа. Радостни сме че правителството обърна специално внимание на нуждите на УНСС в предколедното си заседание. Библиотеката на УНСС съхранява изключително ценен архив и спешно се нуждае от основен ремонт на хранилищата, които са под кота „О“ и са перманентно влажни. Също така е необходимо да се подобрят условията, да се предоставят модерни услуги за всички студенти и преподаватели, да се изградят кътове за социална комуникация", каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Библиотеката е разположена в помещения, които не са ремонтирани от години. Книгите са подредени на морално остарели стелажи и не отговарят на съвременните изисквания за функционалност. Мястото за обслужващите гишета е малко и поради това е нефункционално. Няма и подходящо място за провеждане на групови занимания на студенти, премиери на книги, отриване на изложби и други културни събития.

Всички се надяват със субсидията библиотеката на УНСС да се превърне в културен център, отговарящ на съвременните изисквания, място за комуникация и развитие на научната дейност. Да стане база за развитието на научноизследователската дейност, не само чрез богати библиотечни колекции, но и чрез осигуряване на отдалечен достъп до световни научно-информационни бази данни.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Директор на столично училище: Бърза и смела актуализация на учебн......

Три са спешните промени, които трябва да се направят в системата на образованието. Това препоръчва общинсикят съветник в...

Прочети още keyboard_arrow_right