Премиерът откри новата академична учебна година в УНСС в София

Премиерът откри новата академична учебна година в УНСС в София

Снимка: УНСС

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и служебният министър-председател Гълъб Донев откриха тържествено новата академична учебна година 2022/2023 в Университета за национално и световно стопанство. Церемонията се състоя в аула „Максима“.

В словото си премиерът Гълъб Донев, който е възпитаник на УНСС изтъкна: „Вашият университет стои много близо до моето сърце. Вече 103 години по-късно възрожденският дух на основателят и първи ректор Стефан Бобчев задължава наследниците в академични тоги. Повече от век тук се преподават задълбочени академични знания, но и се развиват умения за анализ и намиране на решение на съвременните и бъдещите проблеми в областта на икономиката, управлението и администрацията, правото и политиката. Доказателство за това е, че над 95% от студентите на УНСС се реализират успешно още първата година след дипломирането си“, каза Гълъб Донев.

Министър-председателят пожела на студентите да бъдат истински лидери, които да спомогнат за разгръщане потенциала на хората в организацията, която управляват.
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров отбеляза, че е щастлив и горд, че най-старото и най-голямо висше бизнес училище в България и Югоизточна Европа с над 16 хиляди студенти отново посреща жадните за знание и наука млади хора.

„Откриването на учебната година е най-хубавият ден! Празник, зареден с най-силната емоция - на новото начало! Не е случаен изразът „жажда за знание“. Настъпва период, в който вие не просто ще се обучавате, вие ще се учите на уроците на живота и как да бъдете успешни граждани на България“, акцентира проф. Димитров.

„Настоящата година ще бъде година на надеждата. През последните няколко години имахме възможността да се сблъскаме с изненадващи за всички нас условия, които ни донесоха много промени накараха ни да отворим нова страница в развитието на висшето образование, а и в развитието на нас самите“, каза Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС. Той пожела на всички ползотворна, здрава и успешна академична година. „Вярвам, че тази ще бъде по-добра от предишната, но не и от следващата“, допълни той.

По време на церемонията за старта на академичната учебна година ректорът награди с грамоти студенти от университета, които заеха призови места в Националната студентска олимпиада по математика, на която УНСС беше домакин тази година.

След тържественото откриване бяха поднесени цветя пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев.

Да поздравят първокурсниците в аула „Максима“ бяха още служебните министри на икономиката Никола Стоянов и на електронното управление Георги Тодоров, представители на Академичния съвет, заместник-ректорите доц. д-р Михаил Мусов, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Росен Кирилов, помощник-ректорът проф. д. ик. н. Кирил Стойчев, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, декани, ръководители на катедри, главни секретари, преподаватели, служители, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, ректори на висши училища, партньори от работодателски организации и други.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 29 Гласове)
Общо гласували: 1363 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Акция „Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии“ в С......

Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ организират екологична акция под надслов: &bdq...

Прочети още keyboard_arrow_right