Проверяват финансовото състояние на "Столичен автотранспорт"

-

Снимка: Столица.bg

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разшири обхвата на вече започналата проверка за финансовото състояние на „Столичен автотранспорт“ ЕАД. Това съобщават от министерство на финансите.

Целта е да се установи реалното състояние на дружеството, паричните потоци и начина на разходване на средствата.

Проверката се извършва във връзка с постъпило искане от Столична община за увеличаване на субсидията на дружеството от държавния бюджет. Искането не е придружено с оценка и анализ на ценовата политика на общината по отношение на превозните документи и не е направен преглед и изменения на правилата, при които се възлагат и компенсират обществените пътнически превози, съобщават още от агенцията.

Освен договора за доставка на газ, разширената проверка ще обхване и начина на ценообразуване на превозните документи, финансовите отчети на дружеството и възлагането и изпълнението на обществените поръчки.

Част от разходите на дужеството се увеличават в резултат на влиянието на фактори, които са външни и независещи от дейността на Столична община и общинските транспортни оператори – цените на горивата и ел. енергията, повишаване на минималната работна заплата. Друга част от представените разходи бележат значителен ръст спрямо 2019 г. и биха могли да се оптимизират. Такива са например „други разходи“ – с ръст от 55%, охрана и други, за които следва да се направи оценка, смята АДФИ.

Предложението за увеличение на средствата за субсидии за Столична община надхвърля многократно средствата, които са предвидени за останалата част от страната както за вътрешноградски, така и за междуселищни пътнически превози, отбелязват експертите.

Всички транспортни оператори на територията на страната предоставят обществената услуга при същите условия, при които работи и столичният транспорт, подчертават те, като допълват, че за същите не са предвидени допълнителни средства. В тази връзка следва да се търси равнопоставеност между всички общини.

В актуализацията на бюджета са предвидени допълнителни 20 млн. лв. субсидия за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за пътувания с вътрешноградския транспорт и междуселищния автомобилен транспорт, припомнят от агенцията за финансов контрол.

Експертите припомнят още, че политиката на МФ е насочена към засилване на контрола и елиминиране на неправомерно и неефективно разходване на публични ресурси. В ситуацията с градския транспорт в София, това изисква да се направят съответните проверки на договори и обществени поръчки и анализ на разходите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Вандалщина в Казичене: Издраскаха новопристигнали чисто нови трам......

Вандали издраскаха със спрей новопристигналите два трамвая, които са поръчка на Столична община за градския транспорт на...

Прочети още keyboard_arrow_right